Paszteciki z ciasta francuskiego

30 min.
Czas
przygotowania
4-6
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki dla 4-6osób:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego BEZGLUTEN
  • 40 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • Ew. 15 dag kiszonej kapusty (niekoniecznie)
  • Sól i pieprz BEZGLUTEN do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

30 min.
Czas
przygotowania
4-6
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Kapustę kroimy na 1 cm części i gotujemy w wodzie pod przykryciem do momentu, aż będzie miękka.
Ciasto francuskie wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Przygotowujemy farsz. Grzyby myjemy i cienko kroimy, cebulę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w pół talarki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy cebulę i pieczarki i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy ugotowaną kapustę i dusimy jeszcze parę minut, a następnie dodajemy natkę. Całość doprawiamy solą pieprzem i solą i dodatkowo siekamy tasakiem na mniejsze części (niekoniecznie). Nadmiar wody odsączamy.
Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki. Każdą część docinamy na kształt prostokąta (o szerokości 10 cm) i rozwałkowujemy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i kładziemy na nim pierwszy prostokąt. Wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim prostokątem, zlepiamy boki i dzielimy na 5 cm kawałki. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok. 15 minut.
Podany przepis jest szybkim sposobem na przygotowanie pasztecików. Jeśli mamy więcej czasu, każdy pasztecik możemy zwinąć osobno tak, aby nadzienie było w całości okryte ciastem.

 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.