Jak ugościć bezglutenowca na przyjęciu – pomysły na przekąski

Dania serwowane na przyjęciach z przyjaciółmi muszą być przede wszystkim smaczne, ale przy okazji mają także cieszyć oczy. Dlatego najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju finger-foody, czyli niewielkie przekąski, tak skomponowane, aby bez obaw mogła po nie sięgnąć również osoba z nietolerancją glutenu.

Spring rollsy z mango i awokado – bezglutenowa zdrowa przekąska

Ta orientalna potrawa to zdrowsza wersja klasycznych sajgonek. Spring rollsy podawane są jednak na zimno, dlatego nie musimy się obawiać potrawy ociekającej tłuszczem. Dodatkowo, ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, potrawę wraz z sosem możemy zrobić kilka godzin przed spotkaniem – spring rollsy nie stracą nic na swoim smaku i wyglądzie, a pozwoli to składnikom przegryźć się i nabrać pełni wyrazu.

Składniki na sos:

  • ½ ząbka czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego


Składniki na rollsy:

  • liście sałaty
  • świeże zioła
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • papier ryżowy
  • mango
  • awokado

Zaczynamy od sosu. Pół ząbka czosnku i mały kawałek imbiru ścieramy na tarce. Pół papryczki chilli kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystko i dodajemy sok z 1 limonki i 1 pomarańczy. Mieszamy całość z 3 łyżkami octu ryżowego, 3 łyżkami cukru trzcinowego oraz 1 łyżką bezglutenowego sosu sojowego i gotujemy w rondelku przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Studzimy.

Teraz czas na rollsy. Kilka liści sałaty i świeże zioła (kolendra, mięta, melisa) myjemy i suszymy. Marchewkę i ogórka obieramy i kroimy w cienkie słupki. Awokado i mango obieramy i kroimy w półplasterki. Warzywa wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z limonki. Papier ryżowy namaczamy w gorącej wodzie i odkładamy na ściereczkę. Na środku każdego z arkuszy kładziemy wszystkie składniki – sałatę, zioła, ogórek, mango, marchew i awokado. Arkusze zwijamy jak krokiety i trzymamy pod ściereczką aż do momentu zaserwowania. Podajemy z wcześniej przygotowanym, orientalnym sosem.

Spring rollsy bezglutenowe


Kukurydziane tortille z kaczką – klasyka w nowej odsłonie

Kolejna propozycja łączy w sobie klasyczną, meksykańską formę tortilli z orientalnym smakiem kaczki i dodatków, takich jak wyrazisty sos i słodkie mango. Z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk tortilli. Potrawę możemy samodzielnie złożyć przed samym podaniem lub pozostawić to zadanie gościom!

Składniki na sos:

  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ostra papryka

Składniki na salsę:

  • 1 mango
  • sok z limonki
  • papryczka chili

Składniki na kaczkę:

Szykujemy orientalny sos: pół szklanki sosu sojowego mieszamy z 2 łyżkami wody, 2 łyżkami masła orzechowego, 2 łyżkami cukru brązowego, sokiem z 1 limonki, 2 łyżkami oleju sezamowego i szczyptą ostrej papryki w proszku. Całość podgrzewamy w rondelku energicznie mieszając, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Do sosu wkładamy przygotowane mięso i mieszamy dokładnie całość, tak aby sos pokrył wszystkie kawałki.

Przygotowujemy salsę: obieramy mango i kroimy w paseczki. Skrapiamy je sokiem z limonki i pokrojoną drobną papryczką chili. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. 4 kacze udka doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do żaroodpornej formy skórką do dołu. Wlewamy ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina i przykrywamy całość folią aluminiową. Pieczemy przez około półtorej godziny, przerzucamy udka na drugą stronę i pieczemy kolejne 1.5 h, aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Kawałki mięsa rozdzielamy na włókna (na przykład za pomocą dwóch widelców) i pozostawiamy do ostygnięcia.

12 małych tortilli kukurydzianych podgrzewamy. Myjemy i szatkujemy sałatę lodową. Do tortilli wkładamy sałatę, mięso w sosie oraz salsę z mango lub kładziemy wszystkie elementy osobno i pozwalamy gościom samodzielnie komponować swoje tortille.

Kukurydziane tortille bezglutenowe

 


Zapiekanka z bakłażanów – bezglutenowa przekąska do wina

Propozycja na przekąskę rodem ze słonecznej Italii. Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota – mało w niej składników, ale produkty powinny być jak najlepszej jakości. Klasyczne połączenie bakłażana i pomidorów będzie szybką i zdrową przekąską dla naszych gości. 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • suszone oregano
  • pół cebuli
  • pomidory w puszce
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • sos pomidorowy
  • kozi ser

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. 2 bakłażany kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki bakłażana nacieramy ząbkiem czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy szybki sos pomidorowy. Pół małej cebuli podsmażamy z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory w puszcze i 1 łyżkę masła. Doprawiamy ½ łyżeczki cukru, łyżką oregano, szczyptą soli i pieprzu. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. Miksujemy całość przy pomocy blendera.

Każdy plaster bakłażana smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem kozim. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut.

zapiekanka bezglutenowa


Roladki ze szpinakiem i łososiem –  idealna przekąska na imprezę

Bezglutenowe roladki wymagają pewnego nakładu czasu, ale smak i wygląd potrawy zrekompensują nam nasze starania. Wyrazisty łosoś w połączeniu z łagodnym serkiem i delikatnym, biszkoptowym cieście w zielonym odcieniu, może stać się główną atrakcją naszego stołu. Warto dodać, że potrawę możemy wykonać nawet kilka dni wcześniej.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżka Ekstra uniwersalnej mieszanki BEZGLUTEN
  • ½ opakowania śmietankowego serka
  • chrzan tarty
  • 100 g wędzonego łososia

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Dusimy na łyżce masła razem z wcześniej przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Kiedy liście pod wpływem temperatury zmniejszą objętość, chwilę je przestudzamy i miksujemy całość. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę całkowicie studzimy.

Do masy dodajemy rozkłócone wcześniej 2 żółtka i 1 łyżkę mąki bezglutenowej. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę 2 białek i delikatnie mieszamy z masą jajeczno-szpinakową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Płaską formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Masę szpinakową delikatnie rozprowadzamy po całej formie. Masę pieczemy około 10 minut. Po tym czasie przekładamy biszkopt na ściereczkę i odklejamy papier do pieczenia – powinien odejść bez problemu. Póki biszkopt jest ciepły zwijamy roladkę pomagając sobie ściereczką i pozostawiamy do ostudzenia – dzięki temu nasza rolada łatwo da się zwinąć po wypełnieniu jej farszem.

Kiedy rolada stygnie przygotowujemy farsz. Pół opakowania serka śmietankowego mieszamy z łyżką tartego chrzanu. Masą rozsmarowujemy po wewnętrznej stronie rolady, na całą szerokość zostawiając na samej górze około centymetrowy margines bez serka. Układamy 100 g wędzonego łososia w jednej linii i zawijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu kroimy na plastry i podajemy.

bezglutenowe roladki szpinakowe


Czekoladowe kulki z ciecierzycy – w sam raz na bezglutenowe przyjęcie urodzinowe

Te wegańskie, czekoladowe kuleczki przypominają w smaku znane wszystkim bajaderki. Jednak nie są one mieszanką różnych ciast, ich bazę stanowi… ciecierzyca! W połączeniu z daktylami, kakao i masłem orzechowym otrzymujemy bardzo wykwintny i dekadencki deser, który możemy przechowywać w lodówce przynajmniej przez tydzień. Z przepisu wyjdzie około 10 bajaderek.

Składniki:

  • 10 suszonych daktyli
  • ½ szklanki whisky (lub herbaty)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki bezglutenowego kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego

Daktyle zalewamy połową szklanki mocnego alkoholu, na przykład whisky. Odstawiamy na kilka minut, aby daktyle zmiękły, a następnie podgrzewamy całość, aż płyn odparuje do połowy. Jeśli deser mają jeść dzieci to alkohol zastępujemy mocną herbatą.

Puszkę ciecierzycy odsączamy z zalewy i miksujemy za pomocą blendera na grudkowatą masę. Dodajemy do niej 2 łyżki kakao bezglutenowego, 2 łyżki masła orzechowego i daktyle wraz z pozostałym płynem. Miksujemy wszystko razem. Masę wkładamy do lodówki na kilkanaście minut – dzięki temu łatwiej będzie nam uformować kulki. Bajaderki obtaczamy w kakao i przenosimy do lodówki. Wyciągamy je z niej na pół godziny przed podaniem, aby nabrały temperatury pokojowej.

bezglutenowe kulki z ciecierzycy

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.