Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na 9 buraczanych burgerów:
- 1 szklanka zblendowanych buraków (pieczonych lub gotowanych)
- >1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej BEZGLUTEN
- ½ szklanki zblendowanych pestek dyni (lub pokruszonych)
- 1 łyżka posiekanych orzeszków pinii (niekoniecznie)
- 1 jajko lub zamiennik jajka BEZGLUTEN przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
- 2 kopiaste łyżki mąki jaglanej BEZGLUTEN
- 1-1,5 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego BEZGLUTEN
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Składniki dodatkowe:
- bułki hamburgerowe BEZGLUTEN (1 opakowanie to 3 szt. bułek)
- Liście sałaty
- Plastry czerwonej cebuli
- Kiełki np. brokuła
- Ketchup
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki hamburgera wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą, tworząc jednolitą masę, a następnie formujemy okrągłe hamburgery i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20 minut w temp. 200 stopni, a następnie przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy temp do 170 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Na ostatnie dwie minuty wkładamy do piekarnika przekrojone na dwie części bułki hamburgerowe.
Na gorące bułki kładziemy sałatę lub rukolę, cebulę, ketchup, kiełki i upieczonego burgera. Przykrywamy drugą częścią bułki i podajemy od razu na stół!
Smacznego!