Grillowane / zapiekane bagietki z kaczką na słodko
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 3 osób:
- 2 filety z kaczki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 opakowanie mini bagietek BEZGLUTEN
- Ketchup
- Sałata
- 3 łyżki konfitury z porzeczek
- 1 duże jabłko + 1 łyżka masła + 1 łyżka/łyżeczka cukru
- 1 czerwona cebula
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Kaczkę solimy, dodajemy pieprz, a następnie nacinamy skórę. Tak przygotowaną kaczkę podsmażamy na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 10 minut. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty, a następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika lub na grill na ok. 10-20 minut.
Pod sam koniec pieczenia kładziemy obok niej przekrojone bułki.
W czasie, kiedy kaczka się piecze, przygotowujemy jabłka. Obrane owoce kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy do pożądanej miękkości i dodajemy cukier. Po 1-2 minucie ściągamy z gazu.
Na gorące bułki wykładamy sałatę, kaczkę, jabłka, cebulę, konfiturę i ketchup. Przykładamy drugą częścią bułki i gorące podajemy na stół.
Smacznego!