Grillowane / zapiekane bagietki z kaczką na słodko

30 min.
Czas
przygotowania
3
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

Składniki dla 3 osób:

  • 2 filety z kaczki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 opakowanie mini bagietek BEZGLUTEN
  • Ketchup
  • Sałata
  • 3 łyżki konfitury z porzeczek
  • 1 duże jabłko + 1 łyżka masła + 1 łyżka/łyżeczka cukru
  • 1 czerwona cebula

30 min.
Czas
przygotowania
3
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Kaczkę solimy, dodajemy pieprz, a następnie nacinamy skórę. Tak przygotowaną kaczkę podsmażamy na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 10 minut. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty, a następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika lub na grill na ok. 10-20 minut.
Pod sam koniec pieczenia kładziemy obok niej przekrojone bułki.
W czasie, kiedy kaczka się piecze, przygotowujemy jabłka. Obrane owoce kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy do pożądanej miękkości i dodajemy cukier. Po 1-2 minucie ściągamy z gazu.
Na gorące bułki wykładamy sałatę, kaczkę, jabłka, cebulę, konfiturę i ketchup. Przykładamy drugą częścią bułki i gorące podajemy na stół.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.