Francuskie trójkąciki z dynią
Dynia to doskonały składnik domowych przepisów. Warto upiec ją w piekarniku, zblendować i w tej formie przechowywać w lodówce. Z upieczonej dyni możemy przygotować pyszne naleśniki, racuchy a nawet domowe ciasto. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne trójkąciki z naszego ciasta francuskiego z dyniowym nadzieniem na słodko, które idealnie nadają się także jako szkolna przekąska dla najmłodszych.
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego marki BEZGLUTEN
- 250ml zblendowanej, pieczonej dyni
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2-3 łyżki miodu
- Garść pokruszonych orzechów włoskich
- 4-8 łyżek mleka
Dynia to doskonały składnik domowych przepisów. Warto upiec ją w piekarniku, zblendować i w tej formie przechowywać w lodówce. Z upieczonej dyni możemy przygotować pyszne naleśniki, racuchy a nawet domowe ciasto. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne trójkąciki z naszego ciasta francuskiego z dyniowym nadzieniem na słodko, które idealnie nadają się także jako szkolna przekąska dla najmłodszych.
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu).
Dynię mieszamy z mlekiem, dodajemy miód i kardamon i orzechy. Farsz powinien być dość gęsty. W zależności od konsystencji upieczonej dyni dodajemy mniej lub więcej mleka.
Mocno schłodzone ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 5 mm, a następnie wycinamy z niego kwadraty dowolnej wielkości. Na środek każdego kawałka nakładamy porcję nadzienia, a następnie składamy, tworząc trójkąt i łączymy boki. Ciasteczka wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Smacznego!