Francuskie trójkąciki z dynią

Dynia to doskonały składnik domowych przepisów. Warto upiec ją w piekarniku, zblendować i w tej formie przechowywać w lodówce. Z upieczonej dyni możemy przygotować pyszne naleśniki, racuchy a nawet domowe ciasto. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne trójkąciki z naszego ciasta francuskiego z dyniowym nadzieniem na słodko, które idealnie nadają się także jako szkolna przekąska dla najmłodszych.

25 min.
Czas
przygotowania
4-6
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego marki BEZGLUTEN
  • 250ml zblendowanej, pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2-3 łyżki miodu
  • Garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 4-8 łyżek mleka

Dynia to doskonały składnik domowych przepisów. Warto upiec ją w piekarniku, zblendować i w tej formie przechowywać w lodówce. Z upieczonej dyni możemy przygotować pyszne naleśniki, racuchy a nawet domowe ciasto. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne trójkąciki z naszego ciasta francuskiego z dyniowym nadzieniem na słodko, które idealnie nadają się także jako szkolna przekąska dla najmłodszych.

25 min.
Czas
przygotowania
4-6
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu).
Dynię mieszamy z mlekiem, dodajemy miód i kardamon i orzechy. Farsz powinien być dość gęsty. W zależności od konsystencji upieczonej dyni dodajemy mniej lub więcej mleka.
Mocno schłodzone ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 5 mm, a następnie wycinamy z niego kwadraty dowolnej wielkości. Na środek każdego kawałka nakładamy porcję nadzienia, a następnie składamy, tworząc trójkąt i łączymy boki. Ciasteczka wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.