Karpatka

60 min.
Czas
przygotowania
10
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:

 

  • 1 opakowanie karpatki bezglutenowej BEZGLUTEN zawierające składniki na ciasto i krem do karpatki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka masła
  • 10 łyżeczek zamiennika jajek BEZGLUTEN
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30 dag truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru + fix do śmietany lub 3 łyżeczki żelatyny

 

Do ozdoby: kawałki truskawek, cukier puder, liście mięty.

60 min.
Czas
przygotowania
10
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta.
½ kostki margaryny rozpuszczamy w 300 ml wody, dodajemy zawartość torebki i mieszamy. Kiedy masa ostygnie dodajemy stopniowo zamiennik jajka, przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i miksujemy ok. 5 minut. Masę rozsmarowujemy na dwóch, prostokątnych blaszkach na grubość ok 5 mm. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 220 stopni, do uzyskania złotego koloru.


Przygotowujemy krem.
Zawartość torebki z kremem rozpuszczamy w 500 ml mleka, dokładnie rozprowadzamy trzepaczką i zagotowujemy. Po wystudzeniu mieszamy z 1 kostką masła i ½ kostki margaryną. Dodajemy do smaku sok z cytryny.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem. Kiedy będzie dostatecznie ubita, dodajemy fix do śmietany lub 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Blaty ciasta przekładamy masą i warstwą bitej śmietany, a następnie wkładamy na 2h do lodówki. Kroimy w kwadraty 10x10cm, dekorujemy cukrem pudrem, ozdabiamy truskawkami i liśćmi mięty.

 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.