Przepis na bezglutenowe pancake
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na 8 placuszków:
- 200ml mieszanki Multimix marki BEZGLUTEN
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- 100ml wody
- 1 jajko
Dodatkowo: Masło klarowane do smażenia, liście świeżej mięty do ozdoby i cukier lub jego zamiennik
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, odczekujemy minutę i mieszamy ponownie. Łyżką nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z masłem, spłaszczamy i formujemy kształt kółka. Smażymy ok. 5 minut z każdej strony. W zależności od preferencji możemy podać mniej lub bardziej wysmażone.
Gotowe pancake ozdabiamy miętą i słodzimy wedle uznania cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym.