Czy będąc na diecie bezglutenowej trzeba zapomnieć o słodyczach i ciastkach?

Uwielbiasz słodycze, jednak od pewnego czasu jesteś na diecie bezglutenowej i obawiasz się, że będziesz musiał zrezygnować z ukochanych smakołyków? Nie masz się czym martwić! Osoby na takiej diecie mogą cieszyć się smakiem słodyczy – i to często w o wiele smaczniejszej wersji niż dotychczas.

Uwielbiasz słodycze, jednak od pewnego czasu jesteś na diecie bezglutenowej i obawiasz się, że będziesz musiał zrezygnować z ukochanych smakołyków? Nie masz się czym martwić! Osoby na takiej diecie mogą cieszyć się smakiem słodyczy – i to często w o wiele smaczniejszej wersji niż dotychczas. 

Słodycze na diecie bezglutenowej – dlaczego nie trzeba z nich rezygnować? 

Obecnie liczba osób na diecie bezglutenowej jest na tyle duża, że stale rośnie również ilość produktów bez glutenu. W sklepach można znaleźć nie tylko chleb czy makaron bezglutenowy, ale też różnego rodzaju przekąski, dodatki do potraw, gotowe sosy czy słodycze. Sklep z żywnością bezglutenową to dobre miejsce na zakup słodkich smakołyków.

Oprócz gotowych słodyczy i ciastek bez glutenu można również przygotować domowe ciasta, wykorzystując mąkę bez glutenu, a także pyszne śniadania na słodko – takie jak jaglanka z bezglutenowych płatków jaglanych. Możliwości jest naprawdę sporo, dlatego osoby na diecie bezglutenowej nie mają się czym martwić – nie muszą one rezygnować z ukochanych słodyczy. 

Ciasta, ciastka, ciasteczka – a to wszystko bez glutenu!

Chyba każdego z nas dopada czasem ochota na coś słodkiego. Właśnie dlatego warto mieć w kuchni pyszne słodycze, na przykład ciastka czekoladowe czy – w bardzo zdrowej wersji – bezglutenowe ciastka owsiane. Zbliża się lato, więc z pewnością przydadzą się rożki waflowe do lodów bez glutenu – to idealna baza dla domowego sorbetu lub do lodów na mleku roślinnym, przygotowanych z letnich owoców! Wybór słodyczy bez glutenu jest bardzo szeroki – od niewielkich ciastek dla najmłodszych aż po krówki, drożdżówki, ciasta i inne wyroby cukiernicze bez glutenu

Warto od czasu do czasu zdecydować się również na przygotowanie bezglutenowych słodyczy w domu. Obecnie niemal każde ciasto można odtworzyć, wykorzystując specjalną mąkę bez glutenu. Doskonale nadaje się ona do wypieków, dzięki czemu można mieć pewność, że niedzielne ciasto będzie udane. Jak widać, nie ma potrzeby, aby rezygnować z ulubionych przekąsek. Niezależnie od tego, czy musimy całkowicie wykluczyć produkty z glutenem, czy jedynie je ograniczyć, wybór słodyczy jest naprawdę duży. 

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.