Czy dieta bezglutenowa sprzyja tyciu?

Na pewno spotkałeś się z teorią, że na diecie bezglutenowej łatwo przytyć. Prawda czy mit? Sprawdź!

Czy dieta bezglutenowa sprzyja tyciu?

Dla osób z celiakią dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem na wyciszenie objawów choroby, z którą się zmagają. Jednak wiele osób eliminuje gluten z diety z powodów czysto estetycznych – aby schudnąć. Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście jest dobrym sposobem na odchudzanie, czy może całkiem przeciwnie – sprzyja tyciu?

Dieta bezglutenowa – czyli co zamiast glutenu?

Gluten jest składnikiem niektórych zbóż, głównie pszenicy. Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu w pierwszej kolejności eliminują produkty zawierające pszenicę – pieczywo, makarony, ciasta i wszystko, co opiera się na mące lub skrobi pszennej. Wbrew pozorom gluten znajduje się w ogromnej ilości produktów spożywczych, a nawet lekach czy kosmetykach (więcej na ten temat przeczytasz w artykule - czy kosmetyki mogą zawierać gluten?). Z tego względu dieta bezglutenowa uważana jest za jedną z najtrudniejszych diet, wymagających wiele uważności i poświęcenia.

To jednak nie odstrasza osób chcących schudnąć. Eliminując produkty glutenowe i zastępując je zdrowymi produktami, rzeczywiście jest możliwa utrata wagi. Jednak jej głównym powodem jest przejście na zdrową i zbilansowaną dietę, a nie eliminacja glutenu.

Samo powiązanie glutenu z otyłością jest wciąż badane przez naukowców. Niektóre eksperymenty potwierdzają jego wpływ na odkładanie się większej ilości tłuszczu w organizmie, jednak wszystko jest w fazie badań i trudno jeszcze o jednoznaczne wnioski. Z kolei sama dieta bezglutenowa może przynieść całkiem odwrotny skutek – a mianowicie nadwagę.

Otyłość a dieta bezglutenowa

W jaki sposób dieta bezglutenowa może prowadzić do nadwagi? W bardzo prosty, jak każda inna dieta oparta na półproduktach. Osoby eliminujące gluten z diety często sięgają po bezpieczne, jednak wysoko przetworzone produkty bezglutenowe. W ich składzie jest o wiele więcej tłuszczów, którymi zastępowany jest gluten, niż węglowodanów. Wszystko to powoduje większe odkładanie się tłuszczu w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Dieta bezglutenowa oparta na samych przetworzonych produktach np. chlebie bez glutenu, wypiekach, wędlinach czy konserwach będzie działała jak każda inna dieta wysokotłuszczowa – będzie prowadziła do otyłości. Wystarczy jednak przyjrzeć się dobrze swojemu jadłospisowi i częściej sięgać po warzywa, owoce, nasiona, orzechy, kasze czy rośliny strączkowe, aby stworzyć pełnowartościowe i zbilansowane menu bezglutenowe.

Nie musisz całkowicie rezygnować z wysokoprzetworzonych produktów bezglutenowych. Wystarczy zachować umiar. W budowaniu zdrowego jadłospisu mogą pomóc Ci zalecenia IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) i opracowana przez niego piramida zdrowego żywienia. U jej podstawy leży regularna aktywność fizyczna, o której żadna osoba chcąca zachować szczupłą sylwetkę nie powinna zapominać.

Dieta bezglutenowa dla osób z celiakią jest koniecznością. Oparta jedynie na wysoko przetworzonych produktach może szybko prowadzić do otyłości. Aby tego uniknąć, wyeliminuj gluten, jednocześnie kierując się zasadami zdrowego żywienia. Włącz do swojego planu dnia aktywność fizyczną i dbaj o bogaty skład swoich posiłków.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.