Czy mając celiakię, musisz rezygnować z jedzenia na mieście?

Czy osoby chore na celiakię muszą zrezygnować z wyjść do restauracji? Jak mogą poradzić sobie z jedzeniem na mieście? Dziś podpowiadamy, na co musisz uważać, wybierając restaurację na spotkanie z przyjaciółmi.

Czy mając celiakię, musisz rezygnować z jedzenia na mieście?

Wyjścia do restauracji są nie tylko sposobem na zasmakowanie innej kuchni i potraw z całego świata. Stanowią także ważny element życia społecznego. Z przyjaciółmi najczęściej spotykamy się przy dobrym posiłku i napojach. Spędzamy czas na rozmowach przy pysznych potrawach. Na osoby z celiakią nałożone jest wiele ograniczeń, także związanych z tym aspektem życia. Czy muszą one całkowicie rezygnować z wyjść do restauracji? Czy istnieją miejsca bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej serwujące jedzenie bez glutenu?

Problemy związane z jedzeniem na mieście dla osób z celiakią

Osoby cierpiące na chorobę trzewną są zmuszone do trzymania diety bezglutenowej. Ten sposób żywienia jest niezwykle wymagający. Okazuje się, że gluten jest obecny nie tylko w produktach zbożowych, ale także w tych, które na pozór powinny być go pozbawione.

Osoby z celiakią i nietolerancją glutenu reagują nawet na najmniejszą ilość glutenu w potrawie. Wiąże się to z wieloma objawami ze strony układu pokarmowego, a w dłuższej perspektywie znaczącym pogorszeniem stanu zdrowia. Bardzo dużym zagrożeniem dla osób z celiakią są zanieczyszczenia krzyżowe. Jedzenie bez glutenu, które naturalnie jest go pozbawione, może nosić śladowe ilości tego składnika, ponieważ było pakowane lub przygotowywane w tym samym miejscu, w którym obecne były produkty glutenowe. W ten sposób mogą być zanieczyszczone konserwy, wędliny czy zupki, sosy i przyprawy oraz wiele innych produktów. Nawet makarony bezglutenowe przygotowane w kuchni osób niebędących na diecie bezglutenowej mogą zawierać gluten.

Wszystko to powoduje, że osoby wykluczające gluten mogą spożywać jedynie jedzenie bez glutenu oznaczone specjalnym symbolem. Dobrze, ale jak to sprawdzić w restauracji, kiedy kelner podaje Ci gotowe danie na talerzu? Czy jedynym wyjściem jest wybór restauracji tylko dla osób z celiakią? Co jednak na to osoby zdrowe, z którymi się spotykasz? Kolejnym problemem jest niezwykle mała liczba miejsc, w których rzeczywiście podaje się posiłki bezglutenowe.

Produkty bezglutenowe sklep

O czym warto pamiętać przed pójściem do restauracji?

Jak wyjść z tego impasu i ze spokojem zjeść dobry obiad w restauracji razem ze swoimi przyjaciółmi? Podstawą jest odpowiednie planowanie. W poszukiwaniu restauracji na spotkanie koniecznie sprawdź, czy podają w niej także posiłki bezglutenowe. W związku z zagrożeniem zanieczyszczenia krzyżowego ta informacja jednak nie jest wystarczająca. Koniecznie zadzwoń do restauracji, przedstaw swoją sytuację i zapytaj się, czy posiłki te przygotowywane są na osobnym stanowisku, co niweluje ryzyko zanieczyszczenia dania glutenem.

W restauracji, w której posiłki przygotowywane są na miejscu, zawsze masz możliwość modyfikacji swojego zamówienia – skorzystaj z tego. Przy zamawianiu dania nie bój się pytać o poszczególne składniki dania i możliwość ich wykluczenia czy zamiany. Zupki sosy, przyprawy gotowe często zawierają niewielką ilość glutenu. Czasami lepiej wybrać sałatkę bez dodatkowych przypraw czy sosów, aby mieć pewność co do jej czystości.

Warto również pamiętać o możliwości zwrotu dania w sytuacji, gdy kelner poda Ci jednak jedzenie zawierające panierkę z bułki tartej czy mięso obtoczone mąką pszenną. W takiej sytuacji nie bój się zwrócić dania i poprosić o przygotowanie nowego – tu chodzi o Twoje zdrowie.

Kontakt z kelnerem w Polsce nie będzie z pewnością sprawiał Ci większych problemów, jednak za granicą przy braku znajomości danego języka już tak. Przed wyjazdem koniecznie przygotuj się i wydrukuj ulotkę informacyjną w danym języku na temat swojej choroby i prośby o przygotowanie dania bezglutenowego. Różne wersje językowe takiego tekstu znajdziesz na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią.

Restauracje bezpieczne dla osób z celiakią

Większość posiłków zjadamy w domu. Wówczas nie ma problemu z wyborem bezpiecznych produktów śniadaniowych, konserw i wędlin. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym z żywnością bezglutenową. Dostępne są tam produkty bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Od czasu do czasu jednak przychodzi chęć na posiłek w restauracji. A może przyjaciele zapraszają Cię na spotkanie? Zamiast im odmawiać – poszukaj odpowiedniej restauracji, która będzie wszystkim pasowała.

Czy w Twoim mieście jednak znajduje się restauracja podająca makarony bezglutenowe i inne jedzenie bez glutenu, które jest sprawdzone i pewne? W tym wypadku Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią również wyszło naprzeciw potrzebom osób na diecie bezglutenowej. Na ich stronie znajdziesz wygodną wyszukiwarkę restauracji podających dania bezglutenowe. Miejsca te są sprawdzone i pewne, o czym świadczy odpowiedni certyfikat. Najczęściej znajdują się w większych miastach. Sprawdź, czy także w miejscu, w którym mieszkasz.

Celiakia czy nietolerancja glutenu nie musi wykluczać Cię z życia towarzyskiego. Także Ty możesz iść do restauracji z przyjaciółmi i cieszyć się pysznym smakiem potraw bezpiecznych dla Twojego zdrowia. Pamiętaj, aby jednak wybierać miejsca serwujące dania bezglutenowe. Możesz także poprosić o modyfikację lub wykluczenie składnika, który mógłby go zawierać.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.