Dieta bezglutenowa dla sportowca – warto?

Dieta bezglutenowa cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Niektórzy przechodzą na nią z konieczności, co jest wynikiem zdiagnozowanej alergii na gluten, a inni decydują się na nią bez jakichkolwiek wskazań medycznych. Czy sportowcy powinni rozważyć przejście na dietę bez glutenu? Jakie korzyści może im to przynieść?

W przypadku sportowców odpowiednia, zbilansowana dieta jest bardzo ważna, ponieważ ma niebagatelny wpływ na osiągnięcia. Z tego też powodu sportowcy nie powinni eksperymentować, a zmiana sposobu żywienia powinna zostać skonsultowana z dietetykiem, który ułoży taki jadłospis, żeby do organizmu dostarczane były niezbędne substancje odżywcze. Jednak czy przejście na dietę bezglutenową pozwala sportowcom uzyskiwać lepsze wyniki?

Na początku wyjaśnijmy, czym jest gluten i czy łatwo jest go wyeliminować z diety. Otóż gluten to nic innego, jak białko pochodzenia roślinnego, które głównie znajduje się w zbożach. Jednak kiedy zaczniemy czytać etykiety znajdujące się na produktach, to okaże się, że ten składnik znajdziemy w ogromnej liczbie artykułów spożywczych. Oznacza to, że przechodząc na dietę bezglutenową, nie możemy sięgać po:

  • zwykłe pieczywo,
  • płatki zbożowe,
  • mąkę,
  • sery,
  • słodycze.

Musimy zaopatrywać się w specjalne produkty bezglutenowe. Na szczęście w dzisiejszych czasach ich dostępność nie stanowi problemu. Bez wychodzenia z domu możemy zamówić pyszny i zdrowy chleb bez glutenu, wypiekany na mące kukurydzianej, ryżowej, gryczanej czy słonecznikowej. Wybierając bezglutenowy chleb z nasionami chia, amarantusem, czarnuszką bądź z dodatkiem żurawiny dodatkowo możemy uzupełnić niedobory takich pierwiastków jak cynk, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy A i E, co w przypadku sportowców jest ogromnie ważne.

Sport a jedzenie bezglutenowe

Przy wzmożonej aktywności fizycznej organizm potrzebuje dużo węglowodanów, które są źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Tym samym, aby sportowiec mógł osiągać dobre wyniki pod względem wysiłkowym, to w jego diecie nie może zabraknąć makaronów oraz produktów zbożowych takich jak kasze, płatki. W innym wypadku organizm nie będzie gotowy na intensywny wysiłek. A zatem czy dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem dla sportowców? Z przeprowadzonych dotychczas badań, jak i z wypowiedzi dietetyków wynika, że wyeliminowanie glutenu z diety sportowca samo w sobie nie pomoże w osiąganiu lepszych wyników. Ale nie możemy zapominać o tym, że również sportowcy muszą niekiedy rezygnować z glutenu z powodu jego nietolerancji. Jeżeli zdiagnozowano u nas celiakię albo nietolerancję glutenu, wtedy musimy udać się do dietetyka, który uwzględniając nasz tryb życia i aktywność fizyczną, ułoży takie menu, aby odstawienie glutenu nie spowodowało spadku formy.

Menu dla sportowca a żywność bezglutenowa

Jak już wspomniano, w diecie sportowca nie może zabraknąć węglowodanów. Dobrą wiadomością jest to, że wyeliminowanie glutenu, nie jest równoznaczne z rezygnacją z węglowodanów. Można bowiem dostarczać go za pomocą bezpiecznych produktów, takich jak bezglutenowe płatki owsiane, mąka bez zawartości glutenu, np. kukurydziana, jaglana albo ryżowa czy makarony wolne od alergenu. Sportowcy na diecie bezglutenowej nie muszą też rezygnować z lubianych przekąsek typu chipsy czy paluszki. Te produkty również możemy kupić w naszym sklepie z żywnością bezglutenową.

Dotychczasowa wiedza naukowa pozwala nam twierdzić, że dieta bezglutenowa wprowadzona przez sportowca nie wykazuje wpływu na osiągane wyniki. Dlatego przede wszystkim powinni z niej korzystać ci, którzy nie tolerują glutenu i dla których wyeliminowanie tego składnika z jadłospisu jest koniecznością.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.