Dieta eliminacyjna – trend żywieniowy czy przymus zdrowotny?

Obecnie żyjemy w czasach, w których dużo uwagi poświęca się tematyce związanej ze zdrowym żywieniem oraz dietami. Gabinety dietetyków przeżywają prawdziwe oblężenie. Udają się do nich osoby poszukujące recepty na zmianę sposobu żywienia. Jedną z popularniejszych diet jest dieta eliminacyjna. Czy zatem można uznać ją za trend żywieniowy? Kiedy staje się przymusem? Na czym polega?

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, czym jest dieta eliminacyjna, bo być może są osoby, które słyszą o niej po raz pierwszy. Otóż polega ona na tym, że z jadłospisu całkowicie eliminuje się dany składnik. Ostatnio bardzo popularna jest dieta bezglutenowa, która polega na tym, że z menu wykreślamy wszystkie produkty, które w swoim składzie posiadają choćby śladowe ilości glutenu. Bez wątpienia mamy wyraźny trend na żywność bezglutenową, którą promują m.in. znane osoby z show-biznesu. Ale musimy być rozważni, bo jeśli nasz organizm toleruje gluten, a my go pozbawiamy tego składnika odżywczego, nie zastępując go niczym innym, to może to mieć negatywne skutki zdrowotne, ponieważ spożywanie niewielkich ilości glutenu odpowiada m.in. za zwalczanie stanów zapalnych czy utrzymywanie prawidłowego poziomu trójglicerydów. Dlatego należy pamiętać o tym, aby na diety przechodzić racjonalnie i po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Ale nie należy pomijać faktu, że brak glutenu w diecie ma też dużo zalet. Zaliczamy do nich poprawę funkcjonowania układu trawiennego, uregulowanie gospodarki wodnej i mniejsze zatrzymywanie wody w organizmie. Rezygnacja z węglowodanów bogatych w gluten przyczynia się też do redukcji zbędnych kilogramów.

Kiedy przejście na żywność bezglutenową jest koniecznością?

Dietę eliminacyjną czasami trzeba wprowadzić już od pierwszych tygodni lub miesięcy życia. Jednak bywa też tak, że alergia na dany składnik pokarmowy ujawnia się dopiero w dorosłym życiu - na różnym jego etapie.

Objawami nietolerancji może być:

  • wysypka skórna,
  • ból brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka.

Jeżeli zauważymy, że po zjedzeniu grupy produktów zawierających dany składnik pojawiają się jakieś dolegliwości, to jest to sygnał, aby wykonać testy alergiczne. Gluten, czyli inaczej białko roślinne znajdujące się w zbożach, to jeden z najczęstszych alergenów. Osoby, u których stwierdzi się nietolerancję tego składnika pokarmowego, aby mogły cieszyć się dobrym samopoczuciem, muszą sięgać wyłącznie po jedzenie bezglutenowe. Na szczęście w dobie Internetu zakup produktów bezglutenowych nie jest wyzwaniem. W naszym sklepie można zamówić różnego rodzaju produkty, jak chociażby pieczywo bezglutenowe, mąkę czy makaron bez glutenu i otrzymać dostawę pod wskazany adres. Dzięki temu można zaoszczędzić czas, który zazwyczaj poświęcaliśmy na szukanie w sklepach artykułów z etykietą informującą o tym, że produkt jest pozbawiony glutenu, a co się z tym wiąże bezpieczny dla tych, którzy są na niego uczuleni. Szeroka oferta produktów bezglutenowych sprawia, że osoby na przymusowej diecie nie muszą czuć się ograniczone. Każdy znajdzie swoje ulubione produkty, dzięki którym stworzy urozmaicone posiłki.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się tym, że taka osoba ma trwałą nietolerancję glutenu, z której nie można się wyleczyć. Jednym słowem przez całe życie musi być stosowana dieta eliminacyjna. Ten rodzaj nietolerancji pokarmowej uważany jest za najpoważniejszy i może objawić się w różnym wieku. Co ciekawe, aż dwukrotnie częściej z celiakią borykają się kobiety. Po zdiagnozowaniu celiakii, jak i lżejszej formy nietolerancji na gluten, czyli alergii, lekarz układa dokładny jadłospis, z którego wyeliminowany zostaje składnik stanowiący alergen, czyli w przypadku glutenu m.in. wszystkie produkty, w których mogą znajdować się choćby śladowe ilości mąki pszennej. Niedozwolone jest też spożywanie płatków zbożowych. Zamiast nich należy wprowadzić bezglutenowe płatki owsiane i mąki bezglutenowe, takie jak: ryżowa, kukurydziana, jaglana, gryczana, uniwersalna i wiele innych. Jest też dobra informacja dla łasuchów, którzy mogą zaopatrzyć się w bezpieczne i pyszne czekoladowe, bananowe lub cytrynowe ciasto w proszku.

Dieta eliminacyjna to dla części osób ją stosujących sposób na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, dla innych konieczność. Duży wybór i łatwość dostępu do produktów bezglutenowych sprawia, że dieta bez glutenu nie musi być pełna wyrzeczeń. A jeśli chcielibyśmy zrezygnować z tego składnika, mimo iż nie mamy stwierdzonej alergii, to najpierw skonsultujmy się z lekarzem, który ułoży nam jadłospis w taki sposób, aby organizm otrzymał niezbędne mu składniki odżywcze.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.