Jak celiakia wpływa na wzrok, słuch i smak?

Czy celiakia wpływa bezpośrednio na nasze zmysły? Odpowiedź znajdziesz w naszym dzisiejszym wpisie!

Choć celiakia nazywana jest chorobą trzewną, jej objawy mogą obejmować nie tylko układ pokarmowy. Przez jej autoimmunologiczny charakter wpływa na wiele innych narządów. Może także łączyć się z innymi chorobami i prowadzić do pogorszenia odbierania bodźców przez zmysły. Czy celiakia wpływa bezpośrednio na nasze zmysły?

Celiakia a zmysł smaku i węchu

Wpływ celiakii na narządy zmysłu zgłaszany jest przez niektórych pacjentów. Są to jednak dość indywidualne przypadki. Naukowcy nie przeprowadzili jeszcze dostatecznie dużych badań, aby potwierdzić bezpośredni wpływ celiakii na zmysły. Pojawiały się pojedyncze badania na małej grupie osób, które mogły być podstawą do dalszych poszukiwań.

W przypadku zmysłu smaku i węchu istnieje najmniej naukowych doniesień o negatywnym wpływie na ich funkcjonowanie. Istnieją jednak odnotowane przypadki osób zgłaszających takie objawy. Nie są jednak dostateczną podstawą do sformułowania twardych wniosków.

Celiakia a zmysł dotyku, słuchu i wzroku

Nieco więcej doniesień naukowych i badań istnieje w odniesieniu do pozostałych zmysłów. Zmysł dotyku działa głównie przez skórę i znajdujące się na niej receptory i nerwy. Ich upośledzenie może nastąpić w wyniku pojawienia się wysypki lub innych zmian skórnych, które obserwowane są u osób z celiakią. Ponadto z chorobą trzewną często łączy się łuszczyca, która także może prowadzić do upośledzenia zmysłu dotyku.

W przypadku słuchu lekarze u osób z celiakią zauważają niedosłuch czuciowo-nerwowy. Jest to niedosłuch spowodowany uszkodzeniem nerwów transportujących sygnały z uszu do mózgu. Podobny niedosłuch diagnozuje się u osób starszych, narażonych na duży hałas lub z chorobami towarzyszącymi. Przeprowadzono kilka badań mających na celu sprawdzenie wpływu celiakii na słuch, jednak ich wyniki prowadziły często do wykluczających się wniosków.

Jak działa zmysł wzroku u osób z celiakią? Przez pacjentów zgłaszane są okresowe pogorszenia wzroku. W wielu przypadkach na poprawę widzenia wpływa przejście na dietę bezglutenową opartą na produktach bez glutenu. Celiakia jednak często łączy się z zespołem Sjögrena. Jest to choroba autoimmunologiczna prowadząca do upośledzenia pracy gruczołów łzowych. Oko wówczas jest nieodpowiednio nawilżone. Osoby zgłaszają uczucie suchości oka lub charakterystycznego piasku pod powiekami. Schorzenie to często wiąże się z zespołem suchego oka.

Naukowcy nie wykluczają innych powiązań celiakii z pogorszeniem widzenia i chorobami oczu, jednak nie mają dostatecznych dowodów na sformułowanie wiążących wniosków.

Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Może więc oddziaływać na cały organizm i dawać objawy nie tylko związane ze źle funkcjonującym układem pokarmowym. Jej wpływ na zmysły nie jest do końca potwierdzony. Jednak lekarze nie wykluczają powiązania celiakii z obniżeniem jakości odbieranych bodźców przez narząd wzroku, słuchu, węchu, dotyku czy smaku.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.