Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Zdecydowanie powinna znaleźć się w każdej kuchennej szafce, ponieważ pozwala na tworzenie prawdziwych kulinarnych cudów – na przykład słodkości. Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej i jakie właściwości ma ten rodzaj mąki?

Mąka ryżowa – co warto wiedzieć? 

Mąka ryżowa nie jest bardzo popularna, jednak w ostatnim czasie pojawia się w coraz większej ilości domów. To dobra alternatywa dla tradycyjnej, białej mąki. Mąka ryżowa produkowana jest z ryżu białego lub pełnoziarnistego i ma około 348 kcal w 100 gramach. Jest polecana w szczególności dla alergików, ponieważ nie powoduje reakcji alergicznej – można więc jeść ją bez żadnych obaw. Oprócz tego świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej. 

W 100 gramach mąki ryżowej znajduje się 7,2 g białka, a mniej niż 1 g to tłuszcze. Resztę stanowią węglowodany. Dodatkowo w takiej ilości znajduje się ponad 3 g błonnika, dlatego mąka ryżowa to dobra propozycja dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, w mące ryżowej znajduje się między innymi fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze: lignany i fitoestrogeny. Jest to więc prawdziwa bomba witaminowa, która od czasu do czasu powinna pojawić się na każdym talerzu. 

Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju wypieków: chleba, bułek, ciast, a także naleśników czy puddingów. Ciasto z mąki ryżowej jest o wiele bardziej delikatne i kruche niż to z mąki tradycyjnej. 

Błyskawiczne ciasto z mąki ryżowej

Potrzebujesz:

– 300 g mąki ryżowej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– szklanka jogurtu naturalnego 

– 5 g proszku do pieczenia

– dwa jajka

– szklanka cukru

– 50 g oleju

– opcjonalnie: wybrane owoce, w okresie zimowym mogą to być owoce mrożone lub z puszki 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do momentu, aż powstanie gładka masa. Ciasto wylej do formy. Na wierzchu ułóż wybrane owoce – dobrze sprawdzą się śliwki, wiśnie, brzoskwinie czy jagody. Piecz w piekarniku przez pół godziny, w temperaturze 180 stopni. 

Ciasto fit z mąki ryżowej o smaku bananowym

Potrzebujesz:

– szklanka mąki ryżowej

– 50 g orzechów

– wybrane przyprawy, np. kardamon, cynamon, imbir 

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

– 100 gramów masła

– szklanka cukru (może być brązowy)

– banan 

– szklanka mleka 

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i orzechami. Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj jajka. Do gotowej masy dodaj banana zblendowanego z mlekiem. Całość wymieszaj z mąką. Wszystkie kolejne składniki dodawaj do masy powoli  szczególnie puree z banana. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.