Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej?
Mąka ryżowa to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Zdecydowanie powinna znaleźć się w każdej kuchennej szafce, ponieważ pozwala na tworzenie prawdziwych kulinarnych cudów – na przykład słodkości. Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej i jakie właściwości ma ten rodzaj mąki?
Mąka ryżowa – co warto wiedzieć?
Mąka ryżowa nie jest bardzo popularna, jednak w ostatnim czasie pojawia się w coraz większej ilości domów. To dobra alternatywa dla tradycyjnej, białej mąki. Mąka ryżowa produkowana jest z ryżu białego lub pełnoziarnistego i ma około 348 kcal w 100 gramach. Jest polecana w szczególności dla alergików, ponieważ nie powoduje reakcji alergicznej – można więc jeść ją bez żadnych obaw. Oprócz tego świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej.
W 100 gramach mąki ryżowej znajduje się 7,2 g białka, a mniej niż 1 g to tłuszcze. Resztę stanowią węglowodany. Dodatkowo w takiej ilości znajduje się ponad 3 g błonnika, dlatego mąka ryżowa to dobra propozycja dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, w mące ryżowej znajduje się między innymi fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze: lignany i fitoestrogeny. Jest to więc prawdziwa bomba witaminowa, która od czasu do czasu powinna pojawić się na każdym talerzu.
Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej?
Mąka ryżowa świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju wypieków: chleba, bułek, ciast, a także naleśników czy puddingów. Ciasto z mąki ryżowej jest o wiele bardziej delikatne i kruche niż to z mąki tradycyjnej.
Błyskawiczne ciasto z mąki ryżowej
Potrzebujesz:
– 300 g mąki ryżowej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– szklanka jogurtu naturalnego
– 5 g proszku do pieczenia
– dwa jajka
– szklanka cukru
– 50 g oleju
– opcjonalnie: wybrane owoce, w okresie zimowym mogą to być owoce mrożone lub z puszki
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do momentu, aż powstanie gładka masa. Ciasto wylej do formy. Na wierzchu ułóż wybrane owoce – dobrze sprawdzą się śliwki, wiśnie, brzoskwinie czy jagody. Piecz w piekarniku przez pół godziny, w temperaturze 180 stopni.
Ciasto fit z mąki ryżowej o smaku bananowym
Potrzebujesz:
– szklanka mąki ryżowej
– 50 g orzechów
– wybrane przyprawy, np. kardamon, cynamon, imbir
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 100 gramów masła
– szklanka cukru (może być brązowy)
– banan
– szklanka mleka
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i orzechami. Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj jajka. Do gotowej masy dodaj banana zblendowanego z mlekiem. Całość wymieszaj z mąką. Wszystkie kolejne składniki dodawaj do masy powoli szczególnie puree z banana. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.
Skomentuj artykuł