Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Zdecydowanie powinna znaleźć się w każdej kuchennej szafce, ponieważ pozwala na tworzenie prawdziwych kulinarnych cudów – na przykład słodkości. Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej i jakie właściwości ma ten rodzaj mąki?

Mąka ryżowa – co warto wiedzieć? 

Mąka ryżowa nie jest bardzo popularna, jednak w ostatnim czasie pojawia się w coraz większej ilości domów. To dobra alternatywa dla tradycyjnej, białej mąki. Mąka ryżowa produkowana jest z ryżu białego lub pełnoziarnistego i ma około 348 kcal w 100 gramach. Jest polecana w szczególności dla alergików, ponieważ nie powoduje reakcji alergicznej – można więc jeść ją bez żadnych obaw. Oprócz tego świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej. 

W 100 gramach mąki ryżowej znajduje się 7,2 g białka, a mniej niż 1 g to tłuszcze. Resztę stanowią węglowodany. Dodatkowo w takiej ilości znajduje się ponad 3 g błonnika, dlatego mąka ryżowa to dobra propozycja dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, w mące ryżowej znajduje się między innymi fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze: lignany i fitoestrogeny. Jest to więc prawdziwa bomba witaminowa, która od czasu do czasu powinna pojawić się na każdym talerzu. 

Jak zrobić ciasto z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju wypieków: chleba, bułek, ciast, a także naleśników czy puddingów. Ciasto z mąki ryżowej jest o wiele bardziej delikatne i kruche niż to z mąki tradycyjnej. 

Błyskawiczne ciasto z mąki ryżowej

Potrzebujesz:

– 300 g mąki ryżowej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– szklanka jogurtu naturalnego 

– 5 g proszku do pieczenia

– dwa jajka

– szklanka cukru

– 50 g oleju

– opcjonalnie: wybrane owoce, w okresie zimowym mogą to być owoce mrożone lub z puszki 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do momentu, aż powstanie gładka masa. Ciasto wylej do formy. Na wierzchu ułóż wybrane owoce – dobrze sprawdzą się śliwki, wiśnie, brzoskwinie czy jagody. Piecz w piekarniku przez pół godziny, w temperaturze 180 stopni. 

Ciasto fit z mąki ryżowej o smaku bananowym

Potrzebujesz:

– szklanka mąki ryżowej

– 50 g orzechów

– wybrane przyprawy, np. kardamon, cynamon, imbir 

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

– 100 gramów masła

– szklanka cukru (może być brązowy)

– banan 

– szklanka mleka 

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i orzechami. Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj jajka. Do gotowej masy dodaj banana zblendowanego z mlekiem. Całość wymieszaj z mąką. Wszystkie kolejne składniki dodawaj do masy powoli  szczególnie puree z banana. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Skomentuj artykuł

Barbara [ ]
Fajne przepisy
As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.