Kasze bezglutenowe - jakie kasze nie mają glutenu?

Diety bezglutenowe są coraz bardziej popularne. Z każdym dniem rośnie również liczba osób świadomych nietolerancji pokarmowych oraz różnego rodzaju alergii, które negatywnie wpływają na samopoczucie oraz zdrowie. Produkty bezglutenowe cieszą się dużym zainteresowaniem wśród klientów, którzy cenią sobie zdrową żywność przepełnioną składnikami odżywczymi. Chorobą, która wyklucza gluten z diety, jest celiakia. Osoby, które na nią cierpią, nie mogą spożywać nawet śladowych ilości glutenu, ponieważ ich organizm nie tylko go nie toleruje, ale również nie jest w stanie strawić. Jednym z popularnych dodatków do posiłków są różnego rodzaju kasze, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jakie wyróżniamy kasze bez glutenu? Które produkty będą w pełni bezpieczne dla osób z nietolerancją i chorych na celiakię?

Jakie wyróżniamy kasze bezglutenowe? Lista najlepszych produktów

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, nie muszą ograniczać dostarczanych w diecie węglowodanów. Doskonałą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mącznych dodatków, które siłą rzeczy mają w sobie gluten, są kasze. Lista tych, które nie zawierają glutenu, jest długa, dlatego możemy bawić się smakami oraz konsystencją przygotowywanych posiłków. Dzięki temu będą one smaczne i nie staną się nudne i monotonne. Które kasze bez glutenu wybierać, aby cieszyć się różnorodnością i dobrym zdrowiem?

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest znana jako królowa wszystkich kasz, ze względu na wszystkie posiadane wartości odżywcze. Jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo pożywna, ponieważ zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego. Jej źródłem są ziarna prosa, które dostarcza do organizmu lecytynę. Wspomaga ona koncentrację i dodatkowo pomaga w trawieniu tłuszczów, dzięki czemu czujemy się lekko po posiłku. Doskonale radzi sobie również z neutralizowaniem poziomu kwasów w układzie trawiennym, dzięki czemu po posiłku czujemy się dobrze i nie odczuwamy żadnych dolegliwości.

Kolejnym cennym składnikiem zawartym w kaszy jaglanej jest krzem, który działa dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie, wzmacniając je i dodając im blasku. Reguluje również poziom złego cholesterolu, w wyniku czego obniża ryzyko występowania miażdżycy. Dostarcza do organizmu pokaźną dawkę wapnia i potasu, jest również źródłem witaminy B i E oraz antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia komórek. Ogromnym atutem kaszy jaglanej jest jej smak, który pasuje zarówno do wytrawnych dań, jak i słodkich smaków.

Kasza gryczana

Ten rodzaj kaszy bezglutenowej powstaje z nasion gryki. Zawiera pokaźne ilości białka, które z powodzeniem zaspokajają nawet największy głód. Działa dobroczynnie na układ krwionośny, wzmacniając naczynia. Dodatkowo wspomaga odporność organizmu i doskonale reguluje poziom insuliny. Zawarte w niej witaminy i minerały, takie jak potas, kwas foliowy, magnez czy żelazo, uzupełniają wszelkie niedobory.

Kasza gryczana jest lekka i łatwo się przyswaja, ponieważ zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wspomaga procesy odchudzania. Zawiera pokaźne ilości błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita i reguluje procesy trawienne. Oprócz tego w jej składzie występują również antyoksydanty, które troszczą się o zdrowie i jakość naszych komórek. Kasza bezglutenowa z gryki doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu i wytrawnych dań. Ze względu na mniejszy poziom przetworzenia, najbardziej polecana jest kasza gryczana niepalona, która zawiera więcej składników odżywczych.

Kasza kukurydziana

Powstaje z ziaren kukurydzy i jest najbardziej odpowiednim produktem dla osób chorych na celiakię. Zawiera w składzie luteinę, która wspomaga wzrok i wzmacnia narząd oka. Witaminy E i PP, selen oraz antyoksydanty, ochraniają komórki przed wolnymi rodnikami. Chroni również żołądek i jest bezpieczna nawet dla małych dzieci, np. jako alternatywa dla popularnej kaszy manny. W kuchni możemy zastosować ją jako dodatek do dań wytrawnych oraz używając kaszy kukurydzianej jako panierki. Doskonale nadaje się także do dań na słodko i lekkich deserów. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów jest doskonałym źródłem energii.

Kasza owsiana

Kasza owsiana to produkt bezglutenowy, który jest zdecydowanie mniej znany niż konkurencja. Zalicza się ja do superfoods, ponieważ ma w składzie ogromne ilości witamin i minerałów, które wspomagają różne procesy w organizmie. Wysoki poziom magnezu, wapnia i witamin z grupy B oraz witaminy E, zawartość białka oraz błonnika pokarmowego, chronią układ pokarmowy oraz zwalczają wolne rodniki. Po posiłku przyrządzonym z kaszy owsianej czujemy się nasyceni, a układ pokarmowy nie jest przeciążony.

W kaszy owsianej znajdziemy również potężne ilości węglowodanów złożonych, które dodają energii i zapewniają poczucie sytości przez długi czas. Obniża również poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Jej delikatny smak sprawia, że jest produktem uniwersalnym, który pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich.

Amarantus

Ten rodzaj kaszy bezglutenowej jest znany w polskiej kuchni od niedawna. Wysoka zawartość białka i błonnika oraz lekkostrawność produktu sprawia, że zyskuje on coraz większą popularność wśród konsumentów zdrowych produktów i żywności bezglutenowej. Amarantus jest bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały takie jak fosfor, magnez czy wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest doskonałym produktem dla osób z cukrzycą oraz chorobami serca.

Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych sprawia, że amarantus cieszy się również uznaniem wśród wegetarian. Niski indeks glikemiczny sprawia, że jest przyjazna dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Ze względu na swój uniwersalny smak, doskonale nadaje się do dań wytrawnych, sałatek oraz deserów.

Quinoa - komosa ryżowa

Komosa ryżowa jest bogata w białko oraz cenne składniki odżywcze, dzięki czemu można śmiało zaliczyć ją do superfoods. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, co sprawia, że świetnie sprawdza się w dietach wegetariańskich i sportowych. W jej składzie znajdziemy cenne witaminy z grupy B oraz witamy A, C i E, które są również antyoksydantami. Niski indeks glikemiczny pozwala na jej spożywanie osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Quinoa wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.

Uniwersalny smak pozwala na wykorzystywanie komosy zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Jest to lekkostrawna kasza bez glutenu, która doskonale nadaje się dla osób z delikatnym układem pokarmowym. Obniża również poziom insuliny we krwi i reguluje glukozę.

Kasze bez glutenu - jakie jest ich znaczenie dla zdrowia?

Kasze bezglutenowe to produkty bardzo bogate w rozmaite składniki odżywcze, witaminy i minerały. Mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, przede wszystkim są dobrym rozwiązaniem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Oprócz tego radzą sobie z wysokim poziomem złego cholesterolu, chorobami układu krwionośnego, wysokim ciśnieniem czy cukrzycą. Regulują poziom insuliny we krwi i ubogacają komórki w niezbędne aminokwasy oraz antyoksydanty.

Czy kasze mają gluten?

Kasze posiadające gluten to przede wszystkim kuskus, kasza manna, wszelkiego rodzaju odmiany kaszy jęczmiennej, kasza orkiszowa i bulgur. Osoby z nietolerancjami pokarmowymi, szczególnie chorzy na celiakię, powinni ich unikać w swojej diecie. Warto pamiętać, że kasze to bardzo zdrowe produkty, które uzupełniają dietę w niezbędne składniki odżywcze.

Jakie inne produkty bezglutenowe znajdziemy w sklepach?

Oprócz kaszy bezglutenowej istnieje wiele innych produktów oczyszczonych z tego składnika. Dla dużej grupy konsumentów gluten jest problematyczny ze względu na wywoływane nietolerancje pokarmowe. Objawiają się one złym samopoczuciem, obciążeniem układu trawiennego, niestrawnością oraz zmianami skórnymi i reakcjami alergicznymi. Aby ich uniknąć, warto wybierać również takie produkty jak:

Wszystkie te produkty dostępne są na stronie internetowej https://bezgluten.pl/sklep/.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.