Pierogi bezglutenowe - jak przygotować?

Marzysz o pierogach bez glutenu? Sprawdź, jak je przygotować– tajemnica tkwi w odpowiedniej mące bezglutenowej.

Uwielbiasz pierogi, jednak – z uwagi na nietolerancję glutenu – z Twojego talerza musiała zniknąć ich tradycyjna wersja? Nie martw się, już niebawem pierogi znowu mogą zagościć w Twoim menu, a nawet pozostać tam na stałe. Sprawdź, jak przygotować pierogi bezglutenowe. Okazuje się, że to bardzo proste, a efekt końcowy to prawdziwa smakowa rewelacja. 

Pierogi bezglutenowe – z jakiej mąki? 

Z pewnością zastanawiasz się, z jakiej mąki można zrobić pierogi bezglutenowe. Wybór jest całkiem spory. Jeśli już od pewnego czasu unikasz glutenu, być może orientujesz się, która mąka jest dla Ciebie bezpieczna, a po którą lepiej jest nie sięgać. Najlepsza bezglutenowa mąka na pierogi to: 

  • mąka ryżowa
  • mąka jaglana, 
  • mąka gryczana, 
  • mąka kukurydziana.  

Wybór mąki do pierogów bez glutenu to połowa sukcesu. Pamiętaj jednak, aby farsz również był bezpieczny dla Twojego organizmu. Starannie dobieraj nadzienie, aby mieć 100 proc. pewności, że w środku nie czai się Twój glutenowy nieprzyjaciel. 

Jak zrobić pierogi bez glutenu?

Aby przygotować pierogi bezglutenowe, potrzebujesz: 

  • 300 g mąki kukurydzianej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 
  • 40 g mąki ziemniaczanej, 
  • 300 ml wody. 

Zacznij od wymieszania wszystkich składników w dużej misce (bez wody). Kiedy ciasto stanie się ładną masą, powoli dodaj 300 ml wody – może być ciepła, ale nie gorąca. Do wyrabiania ciasta możesz użyć miksera. Powoli dodawaj wody, aż ciasto stanie się idealnie miękkie i gładkie – takie, abyś bez trudu mógł uformować pierogi. 

Ciasto podziel na kilka części. Po kolei każdą z nich rozwałkuj na blacie, posypanym mąką. Następnie, przy pomocy kubka lub specjalnej formy, wytnij kółka, na środku każdego z nich ułóż farsz i złóż na pół, formując pierogi. 

Kiedy pierogi będą uformowane, każdy z nich wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Istotne jest to, aby woda nie przestała wrzeć. Wyciągaj po minutę po wypłynięciu. Jeśli pierogi będą gotowały się dłużej, ciasto stanie się zbyt twarde. Po ugotowaniu opłucz pierogi w zimnej wodzie, aby ciasto nie sklejało się na talerzu. 

Tak przygotowane pierogi możesz podsmażyć przed podaniem – dzięki temu będą bardziej chrupiące, a chyba każdy przepada za takimi pierogami. 

Jaki farsz do pierogów bezglutenowych?

To zależy od Ciebie. Jeśli przygotowujesz pierogi bez glutenu na święta, możesz zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami lub z mięsem, pierogi ruskie albo z serem. Jeśli nie jesz mięsa, doskonałym pomysłem będą pierogi z serem góralskim i odrobiną żurawiny, a jeżeli jesteś weganinem – pierogi bezglutenowe z soczewicą i wędzonym tofu. Latem możesz zdecydować się na pierogi z owocami. Nadzienie z soczystych truskawek, jagód czy innych owoców to najlepszy sposób na zapewnienie sobie doskonałego nastroju w lipcowy dzień!

Skomentuj artykuł

AW [ ]
Trzeba wałkować na grubsze placki niż przy zwykłych pierogach, wtedy wychodzi. Całkiem smaczne.
Ania [ ]
Niestety nie wyszły pierogi. Ciasto nie wyszło zwarte
As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.