Przepis na kotlety curry z kaszy jaglanej

Do codziennej diety warto wprowadzić dania wegetariańskie, które ułatwią dostarczenie organizmowi cennych witamin z kasz i warzyw. Tym razem przedstawiamy przepis na kotlety curry z kaszy jaglanej. Zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością przygotowania.

Kotlety curry z kaszy jaglanej

Niektóre produkty zbożowe są naturalnie pozbawione glutenu, co warto z całą pewnością wykorzystać. Zalicza się do nich m.in. kasza jaglana, która może być wspaniałym dodatkiem do dania głównego, bądź podstawą dla niecodziennych i pysznych kotletów. Ma lekko orzechowy smak, który można podkreślić odpowiednim bukietem ziół i aromatycznymi przyprawami. Kaszę jaglaną warto zawsze mieć w domu, dzięki temu jesteś w stanie szybko przygotować posiłek, gdy nie ma czasu na większe zakupy. 

Naszą propozycją są kotlety curry z kaszy jaglanej. Wystarczy w domu mieć odrobinę mąki bezglutenowej i parmezanu, aby móc przygotować podstawę do kotletów. Mąkę można zastąpić także zmielonymi bezglutenowymi płatkami owsianymi. Jeszcze tylko odrobina ulubionych przypraw, jajko bądź jego niskobiałkowy zamiennik i kotlety gotowe! Nie wierzysz? Zobacz, jakie to proste!

Czego potrzebujesz?

Przyprawy:

  • Sól – ½ łyżeczki
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Słodka papryka mielona – ½ łyżeczki
  • Ostra papryka w proszku – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa curry – 1 łyżeczka 

Zioła:

(w sumie ok. 3 łyżki)

  • Kolendra
  • Bazylia
  • Natka pietruszki

Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Aby pozbyć się nieco gorzkawego posmaku, warto najpierw przelać kaszę kilkukrotnie ciepłą wodą. Następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą o objętości 1,5 razy większej od kaszy (ok. 350 ml). Gotuj pod przykryciem według czasu na opakowaniu bądź do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie ostudź ją, zdejmując pokrywę i odstawiając w chłodne, zacienione miejsce. 

Kiedy kasza już ostygnie, wsyp ją do większej miski. Dodaj przyprawy, zioła i starty ser. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj jajko i ponownie wymieszaj. 

Z tak powstałego ciasta uformuj niewielkie kotleciki. Na osobnym talerzu wysyp mąkę kukurydzianą. Każdy kotlecik obtaczaj w mące, a następnie ułóż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy bądź masła. Piecz do uzyskania złotej skórki ok. 4 min na stronę. Następnie połóż kotleciki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kotleciki gotowe! Najlepiej podawaj je na talerzu z bukietem świeżych, sezonowych warzyw. Możesz przygotować także czosnkowy dip na bazie jogurtu naturalnego. Danie to doskonale udowadnia, że żywność bezglutenowa może być bardzo smaczna!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.