Przepis na kotlety curry z kaszy jaglanej
Do codziennej diety warto wprowadzić dania wegetariańskie, które ułatwią dostarczenie organizmowi cennych witamin z kasz i warzyw. Tym razem przedstawiamy przepis na kotlety curry z kaszy jaglanej. Zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością przygotowania.
Kotlety curry z kaszy jaglanej
Niektóre produkty zbożowe są naturalnie pozbawione glutenu, co warto z całą pewnością wykorzystać. Zalicza się do nich m.in. kasza jaglana, która może być wspaniałym dodatkiem do dania głównego, bądź podstawą dla niecodziennych i pysznych kotletów. Ma lekko orzechowy smak, który można podkreślić odpowiednim bukietem ziół i aromatycznymi przyprawami. Kaszę jaglaną warto zawsze mieć w domu, dzięki temu jesteś w stanie szybko przygotować posiłek, gdy nie ma czasu na większe zakupy.
Naszą propozycją są kotlety curry z kaszy jaglanej. Wystarczy w domu mieć odrobinę mąki bezglutenowej i parmezanu, aby móc przygotować podstawę do kotletów. Mąkę można zastąpić także zmielonymi bezglutenowymi płatkami owsianymi. Jeszcze tylko odrobina ulubionych przypraw, jajko bądź jego niskobiałkowy zamiennik i kotlety gotowe! Nie wierzysz? Zobacz, jakie to proste!
Czego potrzebujesz?
- Kasza jaglana bezglutenowa – 120 g
- Jajko – 1 szt.
- Twardy ser typu parmezan – 1/3 szklanki
- Bezglutenowa mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek
- Oliwa z oliwek do smażenia bądź masło klarowane
Przyprawy:
- Sól – ½ łyżeczki
- Kurkuma – ½ łyżeczki
- Słodka papryka mielona – ½ łyżeczki
- Ostra papryka w proszku – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa curry – 1 łyżeczka
Zioła:
(w sumie ok. 3 łyżki)
- Kolendra
- Bazylia
- Natka pietruszki
Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Aby pozbyć się nieco gorzkawego posmaku, warto najpierw przelać kaszę kilkukrotnie ciepłą wodą. Następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą o objętości 1,5 razy większej od kaszy (ok. 350 ml). Gotuj pod przykryciem według czasu na opakowaniu bądź do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie ostudź ją, zdejmując pokrywę i odstawiając w chłodne, zacienione miejsce.
Kiedy kasza już ostygnie, wsyp ją do większej miski. Dodaj przyprawy, zioła i starty ser. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
POLECANE PRODUKTY:
Z tak powstałego ciasta uformuj niewielkie kotleciki. Na osobnym talerzu wysyp mąkę kukurydzianą. Każdy kotlecik obtaczaj w mące, a następnie ułóż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy bądź masła. Piecz do uzyskania złotej skórki ok. 4 min na stronę. Następnie połóż kotleciki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki gotowe! Najlepiej podawaj je na talerzu z bukietem świeżych, sezonowych warzyw. Możesz przygotować także czosnkowy dip na bazie jogurtu naturalnego. Danie to doskonale udowadnia, że żywność bezglutenowa może być bardzo smaczna!
Skomentuj artykuł