Przepis na kotlety curry z kaszy jaglanej

Do codziennej diety warto wprowadzić dania wegetariańskie, które ułatwią dostarczenie organizmowi cennych witamin z kasz i warzyw. Tym razem przedstawiamy przepis na kotlety curry z kaszy jaglanej. Zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością przygotowania.

Kotlety curry z kaszy jaglanej

Niektóre produkty zbożowe są naturalnie pozbawione glutenu, co warto z całą pewnością wykorzystać. Zalicza się do nich m.in. kasza jaglana, która może być wspaniałym dodatkiem do dania głównego, bądź podstawą dla niecodziennych i pysznych kotletów. Ma lekko orzechowy smak, który można podkreślić odpowiednim bukietem ziół i aromatycznymi przyprawami. Kaszę jaglaną warto zawsze mieć w domu, dzięki temu jesteś w stanie szybko przygotować posiłek, gdy nie ma czasu na większe zakupy. 

Naszą propozycją są kotlety curry z kaszy jaglanej. Wystarczy w domu mieć odrobinę mąki bezglutenowej i parmezanu, aby móc przygotować podstawę do kotletów. Mąkę można zastąpić także zmielonymi bezglutenowymi płatkami owsianymi. Jeszcze tylko odrobina ulubionych przypraw, jajko bądź jego niskobiałkowy zamiennik i kotlety gotowe! Nie wierzysz? Zobacz, jakie to proste!

Czego potrzebujesz?

Przyprawy:

  • Sól – ½ łyżeczki
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Słodka papryka mielona – ½ łyżeczki
  • Ostra papryka w proszku – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa curry – 1 łyżeczka 

Zioła:

(w sumie ok. 3 łyżki)

  • Kolendra
  • Bazylia
  • Natka pietruszki

Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Aby pozbyć się nieco gorzkawego posmaku, warto najpierw przelać kaszę kilkukrotnie ciepłą wodą. Następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą o objętości 1,5 razy większej od kaszy (ok. 350 ml). Gotuj pod przykryciem według czasu na opakowaniu bądź do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie ostudź ją, zdejmując pokrywę i odstawiając w chłodne, zacienione miejsce. 

Kiedy kasza już ostygnie, wsyp ją do większej miski. Dodaj przyprawy, zioła i starty ser. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj jajko i ponownie wymieszaj. 

Z tak powstałego ciasta uformuj niewielkie kotleciki. Na osobnym talerzu wysyp mąkę kukurydzianą. Każdy kotlecik obtaczaj w mące, a następnie ułóż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy bądź masła. Piecz do uzyskania złotej skórki ok. 4 min na stronę. Następnie połóż kotleciki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kotleciki gotowe! Najlepiej podawaj je na talerzu z bukietem świeżych, sezonowych warzyw. Możesz przygotować także czosnkowy dip na bazie jogurtu naturalnego. Danie to doskonale udowadnia, że żywność bezglutenowa może być bardzo smaczna!

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.