Tajskie wakacje – jak gotować bezglutenowo w azjatyckich smakach?

Osoby z celiakią wakacji od diety bezglutenowej niestety nie mogą sobie zrobić. Mogą za to wprowadzić do niej kilka wakacyjnych smaków! Dziś podpowiadamy, jak przygotować tajskie curry bez glutenu.

Tajskie wakacje – jak gotować bezglutenowo w azjatyckich smakach?

Dieta bezglutenowa zakłada wykluczenie wielu produktów często spotykanych w polskiej kuchni. Możesz sięgnąć po bezglutenowe jedzenie wyprodukowane z zamienników lub zainspirować się orientalną kuchnią, w której często korzysta się z produktów naturalnie pozbawionych glutenu. Jedną z ciekawszych inspiracji kulinarnych jest kuchnia tajska. Sprawdź, jakie tradycyjne potrawy tajskie możesz wprowadzić do swojej bezglutenowej diety.

Porzuciłeś gluten? Nie musisz rezygnować z azjatyckich dań

Osoby po diagnozie stwierdzającej celiakię lub nietolerancję glutenu przechodzą na dietę bezglutenową, która jest jedynym sposobem na odbudowę zniszczonych jelit. Często ograniczają się do produktów, które mogą dostać w specjalistycznych sklepach oferujących zamienniki, zupełnie zapominając o produktach naturalnie pozbawionych glutenu.

W kuchni polskiej przeważają dania mączne, sosy zagęszczane mąką pszenną, a podstawą śniadań i kolacji często jest pieczywo. Warto pamiętać, że kuchnia polska, choć obdarzona sentymentem, nie jest jedyna. Warto sięgnąć po kuchnie krajów, w których pszenica nie jest tak popularna. W nich bowiem wykorzystywane są często składniki naturalnie pozbawione glutenu. Zainteresuj się na przykład kuchniami azjatyckimi, w których rolę pszenicy odgrywa bezglutenowy ryż.

Na jakie potrawy warto zwrócić uwagę? Możesz sięgnąć do indyjskiego bogactwa przypraw, do pełnych owoców morza potraw japońskich, kuchni chińskiej opartej na warzywach i ryżu lub zdecydować się na tajskie jedzenie. Kuchnia tajska jest połączeniem kuchni indyjskiej i chińskiej, jednak jest od nich znacznie ostrzejsza. Znajdziesz w niej także wiele dań opartych na kokosie.

Kuchnia tajska – bezglutenowa wariacja

Tajlandia wraz z Wietnamem i Laosem są częstym celem wakacyjnych podróży. Są to kraje niezwykle egzotyczne, które zachwycają odmienną przyrodą, zwyczajami i kuchnią. Nie musisz jednak specjalnie jechać na drugi koniec świata, aby choć trochę spróbować tajskich smaków.

Swoją kuchnię wyposaż w wok, którego będziesz potrzebować do przygotowania potraw tajskich. Bezglutenowe dania o egzotycznym smaku nie są trudne ani czasochłonne. Możesz uzupełnić w nie menu na przyjęciach lub wprowadzić do codziennego jadłospisu. Składnikiem często wykorzystywanym w tajskich potrawach jest kokos pod różnymi postaciami, zarówno mleka, wiórków, wody, jak i świeżego owocu. Sięga się także po owoce morza i skorupiaki lub tofu w wersji dla wegan.

Tajskie jedzenie pełne jest dań gotowanych, różnych wariacji curry czy pikantnych sałatek. Możesz skomponować z nich całe menu, tworząc własną bogatą i smaczną kuchnię bezglutenową.

Produkty bezglutenowe sklep

Tajlandia bez glutenu – czym zastąpić klasyczne produkty?

Tajskie smaki do swojej diety możesz wprowadzić na kilka sposobów. Najlepiej wypróbuj przepis na jedną z tradycyjnych potraw np. tajskie curry czy pikantną sałatkę. Przygotowanie tych dań często nie wymaga dużej ilości czasu, dzięki czemu możesz po nie sięgać nawet na co dzień.

Innym sposobem jest skorzystanie z typowych dla tajskiej kuchni składników. Konserwy i wędliny możesz zastąpić tofu czy owocami morza. Makaron ryżowy świetnie zastąpi makaron z kukurydzy. Z kolei wszelkiego rodzaju sosy możesz przygotować na bazie mleczka kokosowego. Te drobne zmiany odmienią Twoją kuchnię i wprowadzą nieco charakterystycznych dla dań smaków i aromatów?

Ulubione tajskie curry bez glutenu

Czas zainspirować się kuchnią z Azji bez glutenu. Najlepiej zrobić to, wypróbowując jeden z przepysznych przepisów na tajskie curry. Poniżej znajdziesz proste i szybkie curry z ciecierzycy zupełnie pozbawione glutenu. Danie to jest w bezpieczne dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • Ciecierzyca – 150 g (może być z puszki lub samodzielnie gotowana)
  • Mleko kokosowe – 450 g
  • Ziemniaki – 2 szt. pokrojone w kostkę
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • Cebula szalotka – 3-4 szt.
  • Czerwona pasta curry – 1 łyżka – upewnij się, że jest pozbawiona glutenu
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Liście limonki – 3 szt.
  • Czerwona papryczka chili – ½ sztuki
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Makaron bezglutenowy – najlepiej ryżowy

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w piórka i liście limonki zeszklij na patelni. Następnie dodaj cienko pokrojoną w paski papryczkę chili i chwilę podsmaż. Wlej mleko kokosowe, pół szklanki wody i dodaj ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy, pastę curry, sól, ugotowaną ciecierzycę. Podawaj ciepłe z makaronem ryżowym.

Tajska kuchnia, jak większość azjatyckich, oparta jest na składnikach naturalnie pozbawionych glutenu. Warto zainspirować się egzotycznymi smakami i na stałe wprowadzić do swojej diety szybkie tajskie jedzenie z woka. Nie tylko przełamiesz monotonię bezglutenowej diety, ale także wprowadzisz do niej wiele cennych składników bogatych w witaminy i składniki mineralne. Choć kuchnia ta jest oparta na składnikach bezglutenowych, sprawdzaj dokładnie bezpieczeństwo produktów szczególnie w przypadku używanych zup, sosów i przypraw.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.