Wizyta w restauracji na diecie bez glutenu — co bezpiecznie możesz zjeść?

Nietolerancja glutenu stanowi coraz powszechniejszy problem, dotykający osób w każdym wieku. Niestety mimo rosnącej świadomości dotyczącej celiakii, restauracje i kawiarnie serwujące potrawy bez glutenu wciąż stanowią zdecydowaną mniejszość. Sprawdź, w jaki sposób właściwie podejść do jedzenia na mieście, aby zagwarantować sobie lub swoim bliskim, komfort psychiczny i co ważniejsze bezpieczeństwo!

Wizyta w restauracji na diecie bez glutenu — co bezpiecznie możesz zjeść?

Nietolerancja glutenu jest chorobą, która może przysporzyć niemałych trudności, np. podczas wakacyjnych wyjazdów, czy chociażby wspólnego wypadu do restauracji ze znajomymi. Oczywiście nie oznacza to, że powinieneś z nich rezygnować! Sprawdź, w jaką wiedzę warto się uzbroić przed wizytą w restauracji, o co warto zapytać szefa kuchni i jakie posiłki bezglutenowe wybrać, aby mieć pewność, że właściwie dbasz o swoje zdrowie.

Bezglutenowe restauracje w Polsce

Choć o celiakii mówi się w ostatnich latach coraz więcej, wciąż niewiele lokali gastronomicznych jest gotowych na przyjęcie gości z nietolerancjami pokarmowymi. Brak menu bez glutenu, odpowiedniej wiedzy, a w najgorszym wypadku również ignorancja ze strony kelnerów, czy kucharzy mogą przynieść negatywne w skutkach konsekwencje, dlatego wiele osób z nietolerancją glutenu zwyczajnie boi się jeść na mieście. Czy słusznie?

Właściwie wszystko zależy od Twojego podejścia, a także wiedzy na temat tego, co możesz, a czego nie możesz jeść. Pamiętaj, że to głównie w Twoim interesie leży upewnienie się, że lokal, do którego wybierasz się na obiad, czy kolację jest w stanie zaserwować Ci potrawy, które będą całkowicie bezpieczne dla Twojego zdrowia. Dzięki dostępowi do internetu możesz w łatwy i szybki sposób sprawdzić menu lokalu, a także dostępne warianty bezglutenowe.

Jeśli nie czujesz się na siłach, aby samodzielnie poinstruować kucharza, jakie ograniczenia niesie ze sobą Twoja dieta bezglutenowa i jak powinien właściwie przyrządzić dania dla Ciebie, najprostszą opcją będzie wybór lokalu dostosowanego dla osób z celiakią. Można je rozpoznać po widniejącym na stronie internetowej czy w karcie menu symbolu przekreślonego kłosa. Takie lokale oferują przepisy bezglutenowe na bazie gotowych produktów jak makaron spaghetti bezglutenowy, czy odpowiednio skomponowane dla osób z celiakią bezglutenowe przyprawy.

Pełną listę kawiarni i restauracji, które mają bezglutenowe menu, znajdziesz na stronie https://celiakia.pl/menu-bez-glutenu/.

Porozmawiaj z kucharzem — zapytaj o bezglutenowe menu

Nie znalazłeś na stronie internetowej informacji, czy restauracja serwuje posiłki bezglutenowe? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwyczajnie o to zapytać! Skontaktuj się z lokalem, w którym planujesz zjeść posiłek, poinformują kucharza o tym, jakie ograniczenia narzuca Twoja dieta bezglutenowa i wyjaśnij dokładnie jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania jej. Pamiętaj, że celiakia najczęściej kojarzy się z nietolerancją pszenicy, dlatego niewiele osób wie, że przy celiakii liczą się nawet najdrobniejsze dodatki do dania jak choćby przyprawa do kurczaka bezglutenowa, czy baza wielu potraw, jaką jest makaron penne bezglutenowy.

Brak opcji bezglutenowej? Nie ma problemu!

Restauracje serwujące posiłki bezglutenowe najczęściej zamieszczają taką informację w widocznym miejscu, czy to na menu, stronie internetowej, Facebook’u, czy wewnątrz lokalu. Jeśli w żadnym z tych miejsc się na nią nie natknąłeś, oznacza to, że najpewniej nie spełnia wymagań, jakie narzuca dieta bezglutenowa. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy z kolacji w takim miejscu należy całkowicie zrezygnować? Otóż niekoniecznie! Poznaj sposób na obiad bezglutenowy - 5 ciekawych inspiracji, które pozwolą Ci cieszyć się spotkaniem na mieście w gronie rodziny i przyjaciół.

Bez względu na to, czy z nietolerancją glutenu mierzysz się już kilka lat, czy jest to dla Ciebie temat stosunkowo świeży, powinieneś znać bezpieczne posiłki bezglutenowe, które ułatwią Ci odnalezienie się w każdej restauracji! Dieta bezglutenowa pozwala na zamówienie takich pewniaków jak:

  • sałatki - oczywiście bez grzanek i koniecznie z bezglutenowym dressingiem,
  • frytki - koniecznie smażone na świeżym oleju,
  • mięso z grilla - pamiętaj, bez panierki,
  • ryba - również bez panierki.

Oczywiście na tym nie koniec! Najpopularniejsze obiadowe menu bez glutenu to pieczone w piekarniku mięso z ryby lub kurczaka, do tego warzywa z wody lub gotowane na parze i ziemniaki, koniecznie bez przypraw! Kilkukrotnie upewnij się, że w kuchni używane są bezglutenowe przyprawy, nim pozwolisz dodać je do swojego dania! Na diecie bezglutenowej warto wybrać również jajka gotowane, podawane w skorupce, jajecznicę, ale tylko jeśli została przygotowana na uprzednio wyrażonej patelni, a także desery i śniadania, których podstawę stanowią płatki owsiane bezglutenowe oraz świeże, sezonowe owoce.

Decydując się na obiad poza domem, pamiętaj, że Twoje zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze. Jeśli nie masz pewności, że w wybranej restauracji rzeczywiście zjesz potrawy bezglutenowe, lub jeśli kelner poinformuje Cię o tym, że kucharze nie są w stanie przygotować dla Ciebie w 100% bezglutenowego posiłku, nie ryzykuj i zwyczajnie wybierz inny lokal.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.