Zbilansowana dieta bez glutenu – jak o nią zadbać?

Każda dieta powinna dostarczać niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych. Odpowiednie zbilansowanie diety jest o wiele trudniejsze w przypadku każdej diety eliminacyjnej w tym diety bezglutenowej. W tym wpisie podpowiemy, w co uzupełnić dietę osób z celiakią, aby była źródłem niezbędnych składników odżywczych.

Co to znaczy “dieta zbilansowana”?

Instytut Żywności i Żywienia opracował piramidę zdrowego żywienia, która powinna stać się podstawą do układania zdrowych i zbilansowanych diet. Określa ona, których składników odżywczych w diecie powinno być najwięcej, a które warto spożywać w mniejszej ilości. I tak wśród produktów spożywczych najważniejsze są warzywa i owoce. To one powinny stanowić największą część spożywanych przez nas produktów. Są źródłem niezbędnych witamin i składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, aby warzyw w diecie było o wiele więcej niż owoców. 

Następne są produkty zbożowe. I tutaj pojawia się największa trudność dla osób eliminujących z diety gluten znajdujący się w najbardziej powszechnych zbożach uprawianych w Polsce. W tej sytuacji rozwiązaniem jest żywność bezglutenowa. Ważne jednak, aby kupować ją ze sprawdzonych źródeł. 

W dalszej części piramidy znajdują się produkty mleczne, a dopiero później mięso i ryby. Na samym szczycie piramidy wyróżniono oleje i tłuszcze. Spośród nich warto wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy inne. Są one źródłem cennych dla zdrowia kwasów omega-3, których próżno szukać w tłuszczach zwierzęcych.

Kierując się tymi ogólnymi zasadami przy układaniu dziennego jadłospisu, dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Na sam koniec warto również wspomnieć o podstawie każdej zdrowej diety, jaką jest aktywność fizyczna. IŻŻ umieścił to zalecenie na samym dole piramidy, co podkreśla ogromny udział sportu w zdrowym stylu życia. 

Zbilansowana dieta bezglutenowa

Jaka jest największa trudność w układaniu zbilansowanej diety bezglutenowej? Odpowiedzią na to pytanie jest skąpy skład zbóż bezglutenowych. Pieczywo bezglutenowe często wypiekane jest z dużym udziałem mąk kukurydzianych czy ryżowych, które nie zawierają wielu składników mineralnych i witamin. Opierając swoją dietą na tych zbożach, możesz doprowadzić do niedoborów żelaza, witamin z grupy B czy magnezu i selenu. To z kolei może spowodować znaczne pogorszenie ogólnego stanu zdrowia. Jak tego uniknąć?

Warto zwiększyć udział kasz i wykonanych z nich mąk, np. kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, quinoa, amarantusa. Ich skład jest o wiele bogatszy niż innych zbóż bezglutenowych. Jeśli wybierasz bezglutenowy makaron, upewnij się, że w jego składzie znajduje się np. mąka gryczana. Do diety także warto wprowadzić warzywa strączkowe, orzechy i nasiona, które są bogate w witaminy i składniki mineralne. W ten sposób unikniesz niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów najważniejszych składników odżywczych. 

Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa pozwoli Ci nie tylko uniknąć przykrych dolegliwości związanych z celiakią czy nietolerancją glutenu, ale także utrzymać organizm w doskonałej kondycji. Zadbaj zatem o skład swoich posiłków i przynajmniej 30 min aktywności fizycznej dziennie. 

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.