Zbilansowana dieta bez glutenu – jak o nią zadbać?

Każda dieta powinna dostarczać niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych. Odpowiednie zbilansowanie diety jest o wiele trudniejsze w przypadku każdej diety eliminacyjnej w tym diety bezglutenowej. W tym wpisie podpowiemy, w co uzupełnić dietę osób z celiakią, aby była źródłem niezbędnych składników odżywczych.

Co to znaczy “dieta zbilansowana”?

Instytut Żywności i Żywienia opracował piramidę zdrowego żywienia, która powinna stać się podstawą do układania zdrowych i zbilansowanych diet. Określa ona, których składników odżywczych w diecie powinno być najwięcej, a które warto spożywać w mniejszej ilości. I tak wśród produktów spożywczych najważniejsze są warzywa i owoce. To one powinny stanowić największą część spożywanych przez nas produktów. Są źródłem niezbędnych witamin i składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, aby warzyw w diecie było o wiele więcej niż owoców. 

Następne są produkty zbożowe. I tutaj pojawia się największa trudność dla osób eliminujących z diety gluten znajdujący się w najbardziej powszechnych zbożach uprawianych w Polsce. W tej sytuacji rozwiązaniem jest żywność bezglutenowa. Ważne jednak, aby kupować ją ze sprawdzonych źródeł. 

W dalszej części piramidy znajdują się produkty mleczne, a dopiero później mięso i ryby. Na samym szczycie piramidy wyróżniono oleje i tłuszcze. Spośród nich warto wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy inne. Są one źródłem cennych dla zdrowia kwasów omega-3, których próżno szukać w tłuszczach zwierzęcych.

Kierując się tymi ogólnymi zasadami przy układaniu dziennego jadłospisu, dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Na sam koniec warto również wspomnieć o podstawie każdej zdrowej diety, jaką jest aktywność fizyczna. IŻŻ umieścił to zalecenie na samym dole piramidy, co podkreśla ogromny udział sportu w zdrowym stylu życia. 

Zbilansowana dieta bezglutenowa

Jaka jest największa trudność w układaniu zbilansowanej diety bezglutenowej? Odpowiedzią na to pytanie jest skąpy skład zbóż bezglutenowych. Pieczywo bezglutenowe często wypiekane jest z dużym udziałem mąk kukurydzianych czy ryżowych, które nie zawierają wielu składników mineralnych i witamin. Opierając swoją dietą na tych zbożach, możesz doprowadzić do niedoborów żelaza, witamin z grupy B czy magnezu i selenu. To z kolei może spowodować znaczne pogorszenie ogólnego stanu zdrowia. Jak tego uniknąć?

Warto zwiększyć udział kasz i wykonanych z nich mąk, np. kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, quinoa, amarantusa. Ich skład jest o wiele bogatszy niż innych zbóż bezglutenowych. Jeśli wybierasz bezglutenowy makaron, upewnij się, że w jego składzie znajduje się np. mąka gryczana. Do diety także warto wprowadzić warzywa strączkowe, orzechy i nasiona, które są bogate w witaminy i składniki mineralne. W ten sposób unikniesz niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów najważniejszych składników odżywczych. 

Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa pozwoli Ci nie tylko uniknąć przykrych dolegliwości związanych z celiakią czy nietolerancją glutenu, ale także utrzymać organizm w doskonałej kondycji. Zadbaj zatem o skład swoich posiłków i przynajmniej 30 min aktywności fizycznej dziennie. 

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.