Bezglutenowe krokiety z kapustą podane z chipsem z buraka

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Beata Hanek

Składniki:

Składniki:
2 jajka
125 ml mleka
125 ml wody mineralnej gazowanej
Mąka naleśnikowo-pierogowa marki Bezgluten
olej (do smażenia oraz 3 łyżki do ciasta)
400 g kapusty kiszonej
2 cebule
1 jajko do panierowania
Bułka tarta marki Bezgluten
1 duży burak czerwony
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna bezglutenowa

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Beata Hanek

Przygotowanie

Przygotowanie naleśników: 2 jajka ubijamy mikserem, aż połączą się w jednolitą masę. Dodajemy mleko, wodę mineralną, 3 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Do uzyskanej masy, ciągle miksując na małych obrotach, dodajemy mieszankę naleśnikowo-pierogową Bezgluten. Dodajemy ją stopniowo, wolno miksując, aż do uzyskania jednolitej, pożądanej konsystencji.

Patelnię rozgrzewamy, dodając odrobinę oleju. Na gorącą patelnię wylewamy porcję ciasta, tak aby równomiernie rozlało się po powierzchni. Po zrumienieniu naleśnika obracamy go i smażymy z drugiej strony. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz. W ten sposób smażymy całe ciasto.

Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, aż nabierze złocistego koloru. Kapustę odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy cebulę i kapustę, doprawiając pieprzem i uniwersalną przyprawą bezglutenową. Proponuję dodać posiekaną natkę pietruszki do farszu. Można również ugotować i dodać nieco białej kapusty pokrojonej w piórka.

Na naleśnik nakładamy równomiernie farsz. Zawijamy boki i rolujemy całość w kształt krokieta. Tak przygotowany krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bezglutenowej bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni do uzyskania złocistego koloru.

Chipsy buraczane: Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Buraka obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie, półprzezroczyste plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na patelni (lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C), aż plasterki staną się kruche.

Gotowe krokiety proponujemy podawać z barszczem czerwonym Bezgluten i chipsami buraczanymi.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.