Bezglutenowe placuszki z dyni
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Gosia Anna
Składniki:
Kawałek dyni
1 marchewka
2 jajka
Natka pietruszki
Mąka naleśnikowo-pierogowa marki Bezgluten
Sól
Pieprz ziołowy
Do podania: śmietana lub sos czosnkowy
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Gosia Anna
Przygotowanie
W dużej misce łączymy startą dynię, marchewkę, jajka i natkę pietruszki.
Dodajemy sól, pieprz ziołowy oraz stopniowo mąkę, mieszając, aż masa osiągnie pożądaną konsystencję – powinna być gęsta i łatwa do formowania placuszków.
Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Podajemy ze śmietaną lub sosem czosnkowym.