Bułki bezglutenowe - pyszne i proste - idealne do szkoły i pracy

Kanapki z chleba nigdy nie wyjdą tak samo dobre, jak z bułek. Wiedzą o tym dobrze szczególnie dzieci. Najmłodsi najbardziej lubią te chrupiące, z miękkim środkiem wypełnionym najrozmaitszymi dodatkami czy kremem czekoladowym. Jak samodzielnie upiec bułeczki bezglutenowe, aby smakowały całej rodzinie?

Idealne na kanapki - bezglutenowe bułeczki

Na rynku znajdziesz wiele gotowych bułek bezglutenowych o długim terminie przydatności do spożycia. Bez problemu możesz zrobić zapas i w razie potrzeby stworzyć z nich pyszne kanapki do pracy czy szkoły. Gotowe pieczywo bezglutenowe ma jednak swój ustalony skład, który nie każdemu może pasować. Jeśli jesteś zwolennikiem własnych wypieków – koniecznie wypróbuj przepis na bułki bezglutenowe, który dla Ciebie przygotowaliśmy.

Ich wykonanie nie jest skomplikowane. Lista składników jest bardzo krótka i składa się jedynie z produktów bezglutenowych. Podstawą jest ekstra uniwersalna mąka bezglutenowa, której skład pozwala na udany wypiek puszystych i chrupiących bułek.

Pieczywo bezglutenowe dość szybko czerstwieje, dlatego po wypieku większej ilości bułek koniecznie zamroź niepotrzebny nadmiar. Aby przywrócić ich świeżość, możesz na kilka minut wstawić je do piekarnika bez termoobiegu. Dzięki temu szybko się rozmrożą i nabiorą kruchości.

Kanapki z chleba nigdy nie wyjdą tak samo dobre, jak z bułek. Wiedzą o tym dobrze szczególnie dzieci. Najmłodsi najbardziej lubią te chrupiące, z miękkim środkiem wypełnionym najrozmaitszymi dodatkami czy kremem czekoladowym. Jak samodzielnie upiec bułeczki bezglutenowe, aby smakowały całej rodzinie?

Idealne na kanapki - bezglutenowe bułeczki

Na rynku znajdziesz wiele gotowych bułek bezglutenowych o długim terminie przydatności do spożycia. Bez problemu możesz zrobić zapas i w razie potrzeby stworzyć z nich pyszne kanapki do pracy czy szkoły. Gotowe pieczywo bezglutenowe ma jednak swój ustalony skład, który nie każdemu może pasować. Jeśli jesteś zwolennikiem własnych wypieków – koniecznie wypróbuj przepis na bułki bezglutenowe, który dla Ciebie przygotowaliśmy.

Ich wykonanie nie jest skomplikowane. Lista składników jest bardzo krótka i składa się jedynie z produktów bezglutenowych. Podstawą jest ekstra uniwersalna mąka bezglutenowa, której skład pozwala na udany wypiek puszystych i chrupiących bułek.

Pieczywo bezglutenowe dość szybko czerstwieje, dlatego po wypieku większej ilości bułek koniecznie zamroź niepotrzebny nadmiar. Aby przywrócić ich świeżość, możesz na kilka minut wstawić je do piekarnika bez termoobiegu. Dzięki temu szybko się rozmrożą i nabiorą kruchości.

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodaj drożdże i sól. Następnie dolej wodę i wyrabiaj. Najlepiej użyj do tego miksera wyposażonego w specjalne haki do wyrabiania ciasta. Wyrabiaj przez ok. 5 min, a pod koniec tego czasu dodaj do ciasta olej. Gotowa masa ma być gęsta i elastyczna. W razie potrzeby do poprawy jej struktury możesz dodać wody. Po wyrobieniu ciasto posyp mąką i odstaw na 30 min aż wyrośnie.

Na blachach do pieczenia rozłóż papier i nastaw piekarnik na grzanie góra-dół z temperaturą 250°C. Ciasto na bułki uformuj w kulki o wielkości piłek tenisowych. Opcjonalnie przed położeniem na blachę możesz je obtoczyć w mące bezglutenowej. Piecz przez 25-30 minut. Pod koniec pieczenia możesz zmniejszyć temperaturę do 220°C, aby wierzch bułek się nie przypiekł.

Pyszne i samodzielnie upieczone bułki bezglutenowe będą przysmakiem, który z chęcią weźmiesz do pracy. Z pewnością posmakują także dzieciom, które nie zawsze lubią ciemne pieczywo. Bułki wykonane jedynie z produktów bezglutenowych są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i pozwalają im rozsmakować się w pysznym oraz zdrowym pieczywie. W poszukiwaniu składników na bułki zajrzyj do naszego sklepu z żywnością bezglutenową.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.