Ciasto marchewkowe bez glutenu - przepis

Ciasto marchewkowe z pyszną polewą z serka Philadelphia jest połączeniem zdrowej i słodkiej przekąski. Twój deser nie musi być jedynie źródłem cukru. W ten przyjemny dla podniebienia sposób możesz dostarczyć organizmowi także cennych składników odżywczych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto marchewkowe bez glutenu.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Dziś mamy dla Ciebie niezbity dowód na to, że bezglutenowe wypieki mogą być nie tylko smaczne, ale i całkiem zdrowe. Nasza propozycja bezglutenowego ciasta marchewkowego zachwyci wszystkich łasuchów, którzy trzymają zdrową i zbilansowaną dietę. Ciasto jest doskonałą propozycją na deser dla całej rodziny. Sprawdzi się także jako poczęstunek dla gości na przyjęciu.

Podstawą ciasta są marchewki. Do masy dodaliśmy także bezpieczną dla osób z celiakią mąkę ryżową Bezgluten. Dostarcza ona wielu składników mineralnych w tym magnezu, cynku, potasu czy fosforu. Zachowuje przy tym doskonałe właściwości wiążące i spulchniające ciasto. Wypiek z jej udziałem z pewnością będzie udany!

Jako dekorację użyliśmy kremu na bazie serka Philadelphia. Możesz ozdobić ciasto dodatkowo marchewką lub ulubionymi owocami. Doskonale smakuje latem z gałką lodów śmietankowych.

Składniki:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • Marchew – 200 g
  • Miąższ ananasa lub pieczonej dyni – 100 g
  • Mąka ryżowa Bezgluten – 100 g
  • Mąka ziemniaczana – 50 g
  • Migdały (mielone) – 50 g
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia Bezgluten – ½ łyżeczki
  • Sól morska – ½ łyżeczki
  • Orzechy nerkowca – 50 g
  • Wiórki kokosowe – 50 g
  • Jaja – 3 szt.
  • Syrop klonowy – 125 ml
  • Olej kokosowy – 125 ml

Składniki na krem do dekoracji:

  • Serek Philadelphia – 125 g
  • Syrop klonowy – 2 łyżki

Ciasto marchewkowe z pyszną polewą z serka Philadelphia jest połączeniem zdrowej i słodkiej przekąski. Twój deser nie musi być jedynie źródłem cukru. W ten przyjemny dla podniebienia sposób możesz dostarczyć organizmowi także cennych składników odżywczych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto marchewkowe bez glutenu.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Dziś mamy dla Ciebie niezbity dowód na to, że bezglutenowe wypieki mogą być nie tylko smaczne, ale i całkiem zdrowe. Nasza propozycja bezglutenowego ciasta marchewkowego zachwyci wszystkich łasuchów, którzy trzymają zdrową i zbilansowaną dietę. Ciasto jest doskonałą propozycją na deser dla całej rodziny. Sprawdzi się także jako poczęstunek dla gości na przyjęciu.

Podstawą ciasta są marchewki. Do masy dodaliśmy także bezpieczną dla osób z celiakią mąkę ryżową Bezgluten. Dostarcza ona wielu składników mineralnych w tym magnezu, cynku, potasu czy fosforu. Zachowuje przy tym doskonałe właściwości wiążące i spulchniające ciasto. Wypiek z jej udziałem z pewnością będzie udany!

Jako dekorację użyliśmy kremu na bazie serka Philadelphia. Możesz ozdobić ciasto dodatkowo marchewką lub ulubionymi owocami. Doskonale smakuje latem z gałką lodów śmietankowych.

Przygotowanie

Przygotuj formę o średnicy 21 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na temperaturę 180°C.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczka. Miąższ z dyni lub ananasa zblenduj i dodaj do marchewki wraz z jednym jajkiem. Wymieszaj wszystko łyżką.

Do osobnej miski wsyp mąkę ziemniaczaną, ryżową, zmielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól morską. Dodaj także posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wymieszaj wszystko łyżką i odstaw na bok.

Do osobnej miski wbij 2 jajka i ubij je do podwojenia objętości. Powoli dodaj do jajek syrop klonowy i rozpuszczony, ale nie ciepły olej kokosowy cały czas miksując. Do powstałej masy dodaj marchewkę i pozostałe składniki z tej miski. Wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj sypkie składniki i mieszaj łyżką do połączenia składników.

Ciasto wlej do tortownicy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na 45 min. Przed wyjęciem sprawdź, czy ciasto się upiekło drewnianym patyczkiem.

W międzyczasie przygotuj polewę. Do serka Philadelphia dodaj 2 łyżki syropu klonowego i miksuj przez 3 min. Posmaruj kremem ciasto po jego ostudzeniu.

Wypróbuj nasz przepis i rozsmakuj się w marchewce! Pyszne bezglutenowe ciasto marchewkowe z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie i przyjaciołom. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie popołudniowej kawy czy herbaty. Wszystkie potrzebne produkty bezglutenowe znajdziesz w naszym sklepie z żywnością bezglutenową.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.