Naleśniki zebry bezglutenowe
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Sylwia Grubiak
Składniki:
Naleśniki:
125 ml mleka
125 ml wody
1 jajko
100 g mieszanki naleśnikowo-pierogowej marki Bezgluten
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao (przygotować oddzielnie)
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Sylwia Grubiak
Przygotowanie
Przygotowaną masę rozlewamy do dwóch butelek, a do jednej z nich dodajemy 2 czubate łyżki kakao.
Na małej, rozgrzanej patelni tworzymy ślimaka z ciasta jednego koloru, a następnie od razu oblewamy go drugim kolorem, uzupełniając "dziury". Smażymy jak standardowe naleśniki. W razie potrzeby dodajemy trochę wody, aby ciasto dobrze się rozlewało. Ja dodałam odrobinę wody do jasnej masy i najpierw nakładałam gęstą kakaową część, a następnie uzupełniałam jasną (nieco rzadszą).
Podane z powidłami śliwkowymi smakują obłędnie!