Racuchy z dynią niskobiałkowe

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Aneta Zając z Jasła

Składniki:

100 g mąki Multimix PKU Bezgluten
50 g mleka Pro Zero
130 g dyni
10 g żółtka albo zamiennika jajka PKU marki Bezgluten
Proszek do pieczenia marki Bezgluten
Troszkę cynamonu do ciasta

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Aneta Zając z Jasła

Przygotowanie

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie dynię dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.

W misce łączymy mąkę Multimix PKU, mleko Pro Zero, żółtko (lub zamiennik jajka PKU), proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu. Dodajemy odciśniętą dynię i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc gęste ciasto.

Na rozgrzanym oleju smażymy porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.