Sernik z polewą pistacjową

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Aneta Majchrzak
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki Ekstra Uniwersalnej Bezgluten
1 łyżeczka proszku do pieczenia Bezgluten
150 g masła (zimnego)
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
Masa serowa:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 kg zmielonego tłustego twarogu
6 jajek, oddzielone żółtka od białek
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Polewa pistacjowa:
50 ml śmietanki 30%
50 g białej czekolady
1 łyżka kremu pistacjowego
Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Aneta Majchrzak
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnić składniki na kruszonkę, następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto, formując kulę. Ciasto rozłożyć na spodzie foremki, ugnieść palcami na równy placek, podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Masa serowa:
Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Cały czas miksując, dodawać po około 3 łyżki masy serowej, na zmianę z budyniem i płynną śmietanką kremową.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, do ubitej piany, stopniowo dodawać po łyżce pozostały cukier puder (1/4 szklanki), cały czas ubijając. Białka delikatnie połączyć z masą serową.
Masę sernikową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie sernik wstawić do lodówki do schłodzenia, aby uzyskać idealną konsystencję.
Polewa:
W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać krem pistacjowy oraz połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polać sernik i udekorować obranymi, posiekanymi pistacjami.