Sernik królewski

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Aleksandra Momot na Instagramie @czarodziejka.smaku
Składniki:
Ciasto kruche:
50g ksylitolu lub cukru
175g Multi Mix Bezgluten
100g maslo
1 żółtko
20g jogurt grecki
15g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 jajka + białko (aby nie marnować:) )
100g ksylitolu (lub cukru)
500g twarogu
łyżka cukru waniliowego lub białka waniliowego
10g budyniu waniliowego bezglutenowego
100g jogurtu greckiego
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Aleksandra Momot na Instagramie @czarodziejka.smaku
Przygotowanie
Ciasto:
Całość zagniatamy, dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Osobno zblendować pozostałe składniki. Na koniec dodać pianę z białek.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić jedną częścią ciasta. Na to przelać masę serową. Na górę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (warto kontrolować wypiek).