Sernik królewski

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Aleksandra Momot na Instagramie @czarodziejka.smaku 

Składniki:

Ciasto kruche:
50g ksylitolu lub cukru
175g Multi Mix Bezgluten
100g maslo
1 żółtko
20g jogurt grecki
15g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 jajka + białko (aby nie marnować:) )
100g ksylitolu (lub cukru)
500g twarogu
łyżka cukru waniliowego lub białka waniliowego
10g budyniu waniliowego bezglutenowego
100g jogurtu greckiego

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Aleksandra Momot na Instagramie @czarodziejka.smaku 

Przygotowanie

Ciasto:
Całość zagniatamy, dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Osobno zblendować pozostałe składniki. Na koniec dodać pianę z białek.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić jedną częścią ciasta. Na to przelać masę serową. Na górę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (warto kontrolować wypiek).

Zobacz inne przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.