Ciasto na falach Dunaju bezglutenowe

Składniki:

Składniki na ciasto:

Składniki na masę:

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao i 5 łyżek wody wymieszać. Jasne ciasto rozłożyć na dużej blaszce, a następnie na to położyć ciasto ciemne. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z pól litra mleka odlać pół szklanki i rozmieszać obydwie skrobie. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszaną skrobię - ugotować i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać stopniowo ostudzonego budyniu. Dodać sok z cytryny dla smaku. Na zimne ciasto położyć gotową masę. Na koniec można ciasto polać polewą lub utrzeć na tarce czekoladę.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.