Ciasto na falach Dunaju bezglutenowe - przepis
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 350 g Extra uniwersalnej mieszanki mąk BEZGLUTEN
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego BEZGLUTEN
- 4 duże jabłka pokrojone w ósemki
Składniki na masę:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej BEZGLUTEN
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao i 5 łyżek wody wymieszać. Jasne ciasto rozłożyć na dużej blaszce, a następnie na to położyć ciasto ciemne. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Z pól litra mleka odlać pół szklanki i rozmieszać obydwie skrobie. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszaną skrobię - ugotować i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać stopniowo ostudzonego budyniu. Dodać sok z cytryny dla smaku. Na zimne ciasto położyć gotową masę. Na koniec można ciasto polać polewą lub utrzeć na tarce czekoladę.