Bezglutenowa słodkość od serca – przepisy na walentynki
Bez glutenu do serca! Zbliżają się Walentynki. Przygotuj coś wyjątkowego dla swojego partnera lub partnerki. W dzisiejszym wpisie znajdziesz inspirujące i sprawdzone przepisy na walentynkowe słodkości dla Twojej drugiej połówki, z wykorzystaniem najlepszych produktów bezglutenowych.
Walentynki to wyjątkowa okazja do wypróbowania jednego z naszych przepisów na bezglutenowe wypieki. Nic tak nie pobudza zmysłów, jak odrobina czekolady i skąpanych w nich owoców. Aby uprzyjemnić Wam ten wyjątkowy wieczór, wybraliśmy trzy bezglutenowe słodkie przekąski, którymi traficie przez żołądek do serca swojej Walentynki. Smacznego!
Największa trudność w wypiekach bezglutenowych
Podczas przygotowywania bezglutenowych wypieków największą trudnością jest oczywiście odpowiedni dobór mąki. O tym możesz przeczytać w naszym artykule: „Bezglutenowe wypieki – jakie mąki należy używać?”. Istnieje wiele produktów, którymi możesz zastąpić mąkę pszenną. Jednymi z nich są bezglutenowe mąki niskobiałkowe PKU czy mąki bezglutenowe wyprodukowane ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Doskonałym przykładem jest mąka kukurydziana, z której wychodzą wyśmienite ciasta. Dowiedz się jak zrobić ciasto z mąki kukurydzianej. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne. Koniecznie wybieraj także bezglutenowe dodatki do pieczenia, aby Twoje wyroby były w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. Jednak jakie bezglutenowe przekąski dla łasuchów będą odpowiednie na Walentynki? Poniżej znajdziesz trzy niezawodne przepisy.
Przepis na bezglutenowy sernik na Walentynki
Żywność bezglutenowa wcale nie musi być mdła i bez smaku. Najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze i upiec nasz bezglutenowy sernik na Walentynki. To pierwsza z naszych propozycji bezglutenowych przekąsek dla łasuchów.
Składniki:
- Twaróg – 1 kg
- Jaja – 5 szt.
- Cukier – 200 g
- Mąki bezglutenowe np. migdałowa – 50 g
- Masło – 120 g
- Dodatki do pieczenia: bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj: mocno zmielony twaróg, masło, żółtka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiaj robotem przez 5 min.
W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli i dodaj do masy serowej, delikatnie łącząc składniki drewnianą łyżką.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na opcję grzania góra dół i piecz przez 20 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i trzymaj ciasto w piekarniku przez następne 50 min.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta, aby nie opadło. Po 40 min. wyjmij sernik do ostudzenia. Na Walentynki możesz przybrać ciasto malinami.
Przepis na bezglutenowe muffiny z żurawiną
Wyroby cukiernicze bezglutenowe zachwycają swoim wyglądem i gamą smaków. Kolejnym przepisem na Walentynki są przepyszne muffiny bezglutenowe z żurawiną. Do ich przygotowania użyliśmy mąki bezglutenowe dostępne w naszym sklepie. Nasza mieszanka bezglutenowych mąk wzbogacona jest o środki spulchniające, dzięki czemu każdy wypiek się udaje. Dla osób ograniczających białko polecamy bezglutenowe mąki niskobiałkowe.
Składniki:
- Multi mix – mąka bezglutenowa – 300 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 1/3 łyżeczki
- Cukier trzcinowy – 75 g
- Aromat waniliowy – kilka kropel
- Kakao bezglutenowe – 3 łyżki
- Mleko orkiszowe – 200 ml
- Ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
- Olej roślinny – 125 ml
- Banan – 1 szt.
- Żurawina – 5 łyżek
Przygotowanie:
Mleko połącz z octem i dodaj do rozdrobnionego banana. Dodaj olej i wszystko zmiksuj.
Przesiej mąkę i połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Przelej do nich składniki mokre i miksuj do połączenia wszystkich składników. Na sam koniec dodaj żurawinę i wymieszaj ciasto łyżką.
Ciasto w papilotkach i na blaszce piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C z termoobiegiem przez 20 min.
Przepis na brownie karobowe z malinami
Jak udowodnić gościom, że żywność bezglutenowa jest smaczna? Podać im pyszne brownie karobowe z malinami.
Składniki:
- Olej roślinny – 150 ml
- Melasa z karobu – 250 ml
- Mleko roślinne – 500 ml
- Mąka ekstra – 500 g
- Karob w proszku – 125 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 łyżka
- Sól – ¼ łyżeczki
- Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- Płatki migdałowe – 100 g
- Maliny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ciepły olej, mleko, melasę i ekstrakt z wanilii za pomocą miksera. W drugim naczyniu połącz składniki suche: przesianą mąkę, karob, proszek do pieczenia i połącz z mokrymi za pomocą miksera. Na sam koniec dodaj migdały.
Ciasto przelej do foremki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij do ciasta całe maliny w równych odstępach i piecz ciasto w piekarniku z włączonym termoobiegiem nagrzanym do 180°C przez 45–50 min.
Gotowe wyroby cukiernicze bezglutenowe nigdy nie zastąpią domowych wypieków. Na Walentynki podaj jedną z naszych słodkich propozycji i skradnij serce swojej Walentynce.
Skomentuj artykuł