Bezglutenowe wakacje za granicą – jak się przygotować?

Jakie produkty bezglutenowe warto zabrać ze sobą na wakacyjny wyjazd? Zobacz kilka naszych wskazówek!

Chorzy na celiakię w domu czują się najbezpieczniej. Mają stały dostęp do bezpiecznych dla nich produktów, wiedzą, gdzie podają bezglutenowe dania na wynos. Jednak nie oznacza to, że są skazani na spędzenie wakacji w domu. Wystarczy, że dobrze zorganizujesz wyjazd, a jesteś w stanie bezstresowo spędzić urlop nawet za granicą. Zobacz, jak się przygotować do wyjazdu.

Przed podróżą

Podczas rezerwowania miejsca noclegowego dowiedz się, czy hotel, w którym masz zamiar się zatrzymać, oferuje także wyżywienie i czy mają możliwość zamówienia menu bezglutenowego. Zazwyczaj jest to możliwe za dodatkową opłatą. To bardzo wygodne rozwiązanie, ale nie jest najpewniejsze. Nie w każdym kraju przestrzegają rygorystycznie zasad bezpieczeństwa podczas przygotowania dań bezglutenowych i może dojść do ich zanieczyszczenia krzyżowego. Warto więc sprawdzić także dostępne restauracje bezglutenowe i sklepy znajdujące się w pobliżu hotelu.

Wszystkie niezbędne adresy wypisz sobie na kartce. Znalezione w internecie informacje mogą być nieaktualne, ale o tym z pewnością przekonasz się na miejscu. Jeśli nie znasz dobrze języka obowiązującego w kraju, do którego się udajesz, możesz wydrukować specjalną kartę dla kelnerów i kucharzy. Na niej wypisane są informacje o celiakii i lista zakazanych produktów. Na stronie celiactravel.com dostępna jest w kilkudziesięciu językach. Po okazaniu jej w restauracji możesz liczyć na pomoc pracowników w wyborze odpowiedniego dania.

Swoją listę przydatnych adresów uzupełnij o znane Ci supermarkety zlokalizowane w pobliżu miejsca noclegowego, gdzie masz pewność, że dostaniesz sprawdzone produkty bezglutenowe.

W czasie podróży – niezbędne produkty bezglutenowe

Przed wyjazdem koniecznie zaopatrz się w podstawowe produkty bezglutenowe. Zrób zapas chleba bez glutenu lub bułek. Są szczelnie pakowane i mają przedłużony termin ważności, dzięki czemu możesz spokojnie wrzucić je do torby podróżnej. Przydadzą Ci się także przekąski bezglutenowe. Zrób zapas zarówno na drogę, jak i na cały pobyt. Tutaj najlepsze będą bezglutenowe ciastka, cukierki, wafelki czy batony. Szybko dodadzą energii i zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Sprawdzą się, szczególnie gdy podróżujesz z dziećmi.

Do torby zapakuj też bezglutenowe konserwy rybne, kabanosy. Staną się pożywną przekąską podczas spacerów po mieście czy na łonie natury. Możesz przygotować także własne dania i zapasteryzować je w słoikach np. leczo czy spaghetti. Przydadzą się szczególnie na początku, zanim znajdziesz godne zaufania miejsca oferujące dania bezglutenowe.

Jeśli jedziesz do prywatnej kwatery, gdzie będziesz mieć dostęp do kuchni, zabierz ze sobą swoje akcesoria do gotowania. Przyda Ci się np. deska do krojenia, patelnia czy niewielki garnek. W kuchni tej z pewnością przygotowywano wcześniej dania glutenowe, dlatego dzięki własnym przyrządom do gotowania zachowasz bezpieczeństwo i unikniesz zanieczyszczenia krzyżowego glutenem.

Podróże zagraniczne są możliwe także dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wystarczy dobrze zorganizować swój urlop i znaleźć bezpieczne miejsca, w których oferują menu, które nie zawiera glutenu. Koniecznie zabierz ze sobą także niezbędne produkty bezglutenowe, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.