Chleb bezglutenowy - wszystko co musisz wiedzieć o chlebie bez glutenu
Chleb w diecie bezglutenowej to często poruszany temat, choćby z tego powodu, że ten powszechnie spożywany i dostępny bez problemu w większości sklepów i piekarni musi zostać wyeliminowany z jadłospisu. To dlatego, że zwykle sporządzany jest z pszenicy, jęczmienia czy żyta. Jednak w sklepach online oraz w wielu supermarketach dostępne są również różne rodzaje chlebów bezglutenowych. Można nawet kupić specjalne mieszanki do wypieku bezglutenowego chleba i znów cieszyć się smakiem pysznych kanapek.
Jaki chleb bezglutenowy wybrać?
Wraz z rosnącymi potrzebami osób z celiakią i nietolerancją glutenu, poszerza się baza produktów żywności bezglutenowej. Zauważalne jest to szczególnie w przypadku pieczywa bez glutenu. Wśród tego typu bezglutenowych produktów można przebierać między chlebem z ziarnami, nasionami, orzechami, a nawet bakaliami. Można wyróżnić także puszysty chleb bezglutenowy, chrupki chleb bezglutenowy, a nawet chleb bezglutenowy dla dzieci, którego charakteryzować będzie wyraźna delikatność i nuta słodkości.
Bezglutenowy chleb powszedni z tradycją
Powszednie pieczywo ze względu na swą tradycję wciąż jest tym najczęściej wybieranym. Konsumenci są przyzwyczajeni do jego smaku i konsystencji. Dlatego w ofercie chlebów bez glutenu nie może go zabraknąć. W firmie BEZGLUTEN bezglutenowy chleb powszedni jest bardzo ważny, gdyż wypiekany od ponad 10 lat, stanowi flagowy produkt firmy. To dlatego, że u początku działalności ideą było wytwarzanie bezglutenowego pieczywa tak, by odwzorowywało smak, wygląd i właściwości tradycyjnego chleba. Po wielu latach działalności chleb powszedni bezglutenowy wciąż jest topowym produktem. Co więcej, jest to pieczywo wolne od emulgatorów, GMO, barwników czy sztucznych aromatów.
Chleb bezglutenowy wieloziarnisty z siemieniem
Jednym z głównych zaleceń wielu dietetyków w kwestii spożywania węglowodanów jest zmiana dotychczasowego pieczywa. Wówczas sugeruje się wymianę jasnych bochenków na chleb wieloziarnisty. Pod warunkiem, że pacjent nie miewa problemów trawiennych. Dokładnie taki też sposób zaopatrzenia codziennego jadłospisu w węglowodany można wykorzystać na diecie stosowanej przez celiakiów. Chleb bezglutenowy wieloziarnisty urozmaicony mąką z łubinu, płatkami jaglanymi, gryczanymi, siemieniem lniany, czy słonecznikiem dostarczy dużo więcej wartościowych składników, niż zwykły jasny chleb. Ponadto jest to chleb odpowiedni również dla wegan i wegetarian bez sztucznych dodatków i składników alergennych.
Warto podkreślić w tym wypadku korzystne dla zdrowia właściwości mąki z łubinu. Wypiekane z niej chleby mają niższy indeks glikemiczny, co jest istotne dla cukrzyków oraz osób walczących z nadwagą. Ponadto, pomaga ona obniżać poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Z kolei ziarna siemienia lnianego czy słonecznika są bogate w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dostarczanie ich w odpowiednich proporcjach może zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych, niwelować ryzyko chorób układu krążenia, czy stabilizować ciśnienie tętnicze.
Tostowy chleb bezglutenowy
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez grzanek z dżemem czy tostów z serem. Wśród nich z pewnością są również celiacy lub osoby nietolerujące glutenu. Z tego względu powstał tostowy chleb bezglutenowy. Dzięki niemu śniadanie z grzankami czy tostami jest możliwe również dla osób z alergią na białka zbóż. Ten puszysty chleb będzie także świetnym przysmakiem dla dzieci, które lubią tego typu kulinarne eksperymenty.
Chrupki chleb bezglutenowy
Aby dbać o linię na diecie bezglutenowej, spożywając węglowodany, warto sięgnąć po chrupki chleb bezglutenowy. Tego typu pieczywo cieszy się szczególną popularnością właśnie podczas odchudzania. Proporcja 381 kalorii na 100 g chleba wcale nie sugeruje, że jest on dietetyczny. Jednak tajemnica tkwi w jego wadze. Jedna kromka chrupkiego chleba bez glutenu waży zaledwie 13 g, co oznacza, że ma ona jedynie ok. 45 kcal.
Chleb bezglutenowy ciemny z mąką gryczaną
Pieczywo, które charakteryzuje się zdecydowanie wyrazistym smakiem, bardzo często urozmaicone jest mąką gryczaną. Ponadto, w odróżnienia np. od pszenicy, żyta czy owsa zawiera dużo więcej błonnika oraz białka. Takie właściwości korzystnie wpływają na układ trawienny człowieka. Warto więc sięgać po chleby bezglutenowe ciemne z dodatkiem mąki gryczanej. Tego typu pieczywo charakteryzuje się również wysoką zawartością magnezu, co wspomaga regenerację mięśni. Z kolei fosfor, cynk, czy witaminy z grupy B wpływają na poprawę krążenia.
POLECANE PRODUKTY:
Chleb bezglutenowy z superfoods
Produkty superfoods to żywność, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i na ogół sporą ilością antyoksydantów. Nie są to składniki pierwszego wyboru na liście zakupów, jednak konsumenci coraz częściej po nie sięgają. O 6 hitowych bezglutenowych składnikach superfoods już pisaliśmy. Teraz przyjrzymy się bezpośrednio bezglutenowym chlebom z superfoods, które doskonale sprawdzą się w wymagającej diecie bez glutenu. Należy na to zwrócić uwagę zwłaszcza z powodu uszkodzonych kosmków jelitowych i upośledzonej wchłanialności.
Chleb bezglutenowy z czarnuszką
Nasiona czarnuszki poza tym, że są jednym z wielu wartościowych superfoods, to dodatkowo nadają potrawom bardzo wyrazisty smak. Co więcej, dla osób stroniących od pieprzu, czarnuszka będzie stanowiła jego doskonały substytut. To dzięki temu, że mimo swojego silnego i korzennego aromatu nie podrażnia śluzówki przewodu pokarmowego.
Kanapki przyrządzone z bezglutenowego chleba z czarnuszką istotnie zyskają na walorach smakowych. Wyjątkowy smak to jednak nie wszystko - nasiona czarnuszki dostarczą także wielu składników przeciwutleniających np. beta-karoten, flawonoidy, czy witamina E, które zwalczają wolne rodniki.
Jaką mąkę bezglutenową wybrać i jak zrobić chleb bezglutenowy?
Cała trudność z wypiekiem domowego chleba bezglutenowego polega na odpowiednio skonstruowanej recepturze. Komplikacje mogą się pojawić również wtedy, gdy chcemy zrobić chleb bezglutenowy bez drożdży, jaj czy mleka. Jednak na każdy rodzaj chleba znajdzie się sposób, by wyrosło nam puszyste i pełne smaku pieczywo. Warto więc wiedzieć jakiej mąki bezglutenowej użyć do chleba, a jaka lepiej sprawdzi się w przypadku np. ciasta.
Zacznijmy od mąki owsianej, która z racji tego, że dobrze skleja ciasto, stanowi doskonały bezglutenowy zamiennik dla mąki pszennej. Jedną z najczęściej używanych mąk do wypieku chleba bez glutenu jest również mąka ryżowa. Jednak z racji słabej kleistości stosuje się ją zazwyczaj w połączeniu np. z mąką gryczaną. Z kolei bezglutenowa mąka jaglana ze względu na zapewnienie wypiekowi kruchości, chętniej wykorzystywana jest do wyrobu ciast, ciasteczek oraz tart. Jednak użyta do wypieku bezglutenowego chleba może przynieść naprawdę zaskakujące efekty w postaci niebywałej chrupkości. Więcej o mąkach można dowiedzieć się z artykułu Bezglutenowe wypieki – jakiej mąki należy użyć?
Podawaliśmy już przepis na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej oraz jaglanej. Teraz pora na kolejną dawkę ciekawych i pysznych receptur również na bazie tzw. bezglutenowych mieszanek, które cenione są ze względu na swój uniwersalny charakter.
Przepis na chlebek bananowy bezglutenowy
Z wiekiem kubki smakowe się zmieniają, dlatego to przede wszystkim dzieci czerpią radość ze spożywania słodkiego pieczywa. Dorośli jednak też czasem mają ochotę na chwilę słodkości. W związku z tym warto pokusić się o przygotowanie domowego bananowego chlebka bez glutenu. Choć zwykło mówić się o bananowym chlebie to konsystencja i kruchość przywodzą na myśl raczej bananowe ciasto. Ten wypiek najlepiej sporządzić na delikatnej mące ryżowej.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 220 g mąki ryżowej BEZGLUTEN,
- 80 g oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 50 g cukru (zamiennie słodzik np. ksylitol).
Mąkę ryżową należy zmieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Z kolei banany trzeba rozgnieść widelcem razem z olejem kokosowym, cukrem (lub słodzikiem), jajkiem i ekstraktem waniliowym. Tak powstałą masę można teraz wymieszać z mąką. Blachę do pieczenia trzeba wysmarować masłem i oprószyć dodatkowo mąką. Do tak przygotowanego naczynia można przełożyć ciasto na bananowy chlebek bezglutenowy i piec ok. 1 h w 180 stopniach.
Wegański chleb marchewkowy bezglutenowy
Osoby borykające się z wieloma różnymi alergiami pokarmowymi (nie tylko na gluten) muszą zwracać szczególną uwagę na spożywane posiłki. Najlepiej, jeżeli przyrządzają je od początku do końca same. Jeżeli więc decydują się na włączenie do jadłospisu pieczywa, warto by był to chleb bezglutenowy bez drożdży, jaj i mleka krowiego. Mitem jest, że takie pieczywo tracić na smaku i konsystencji. Doskonałym tego przykładem jest przepis na wegańskich bezglutenowy chleb marchewkowy.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 150 g mieszanki bezglutenowej multi-mix BEZGLUTEN,
- 2 banany,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 120 ml mleka ryżowego,
- 60 ml oleju kokosowego,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 2 szczypty soli himalajskiej.
Na początku należy zająć się marchewką i zetrzeć ją na tarce na drobnych oczkach. Następnie banany trzeba dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować. Marchewkę oraz banany należy wymieszać z mlekiem ryżowym, olejem kokosowym oraz bezglutenową mieszanką mąk. Do tak uzyskanej masy trzeba jeszcze dodać cynamon, proszek do pieczenia, sól himalajską oraz pestki dyni. Całość należy dokładnie wymieszać i wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełnione naczynie można włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h w temperaturze 180 stopni.
Zakwas na chleb bezglutenowy
W dobie zmodyfikowanej żywności chleby wykonane na zakwasie są jednym z tych produktów, po które sięgają świadomi konsumenci. Zakwas na chleb to nic innego jak sfermentowane ciasto. Zaletą tego procesu jest rozmnażanie się w rosnącej masie bakterii kwasu mlekowego. To właśnie one wykazują prozdrowotne właściwości. Wpływają leczniczo na układ pokarmowy. Ponadto bakterie kwasu mlekowego pomagają organizmowi lepiej gospodarować składnikami odżywczymi przyswajanymi z pożywienia. Dlatego chleb urozmaicony w ziarna czy nasiona zyska na wartościach zdrowotnych, gdy będzie przyrządzony na zakwasie.
Dlaczego warto wybierać bezglutenowe chleby na zakwasie?
Należy wiedzieć, że podczas nieprawidłowego zbioru zbóż, również tych bezglutenowych, może dochodzić do zakażenia pleśniowego. Wówczas mąka w swym składzie zawiera tzw. mikotoksyny, a pieczywo z niej sporządzone w znacznej mierze traci swą wartość odżywczą oraz zdrowotną. Ponadto pojawia się przy tym problem mikrobiologicznego gnicia pieczywa. Regularne spożywanie takich produktów może prowadzić do nadmiernego nagromadzenia się toksyn w organizmie i w następstwie powodować negatywne dla zdrowia skutki. Sposobem na wyeliminowanie toksyn z pieczywa jest właśnie przyrządzenie go na zakwasie.
Zakwas ryżowy i gryczany
Najchętniej stosowany zakwas na chleb bezglutenowy to zakwas ryżowy lub gryczany, bądź zakwas ryżowo-gryczany. Ten ostatni znalazł zastosowanie m.in. w naszym jasnym chlebie bezglutenowym z niską zawartością cukrów i z wysoką zawartością błonnika. Istotną zaletą takiego połączenia jest fakt, że zakwas ryżowy jest delikatny, z kolei gryczany bardzo wyrazisty, co doskonale się uzupełnia. Jednak warto też samemu spróbować wykonać domowy bezglutenowy zakwas.
Chleb na zakwasie bezglutenowym to bardzo zdrowe rozwiązanie, a jego prawidłowe przygotowanie pozwoli upiec bezglutenowy chleb bez drożdży.
Składniki:
- 170 g mąki ryżowej BEZGLUTEN
- 170 g mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 1 łyżeczkę cukru
- 25 ml soku z ogórków
- 25 ml wody
Do zakwasu należy przygotować mąkę gryczaną oraz mąkę ryżową. Do słoika o pojemności 1 l należy wsypać 50 g mąki ryżowej, łyżeczkę cukru, soku z ogórków i 25 ml wody. Słoik należy przytkać gazą, nałożyć na nią gumkę i odstawić na dobę w ciepłe miejsce (30 stopni C). Po tym czasie można w ten sam sposób dokarmić zakwas, wymieniając jedynie mąkę ryżową na mąkę gryczaną i dolewając wody. Trzeciego dnia znów dodać mąkę ryżową (120 g), a czwartego w taki sam sposób gryczaną (120 g). Piątego dnia zakwas powinien już odpowiednio wyrosnąć i być gotowym do połączenia z chlebem.
Gdzie kupić chleb bezglutenowy?
Rynek żywności bezglutenowej oferuje coraz więcej produktów, a co za tym idzie także chleba. Największy wybór z pewnością oferują sklepy internetowe. Tam można kupić chleb bezglutenowy w wielu różnych wariantach, ale nie tylko. Sklepy online są również wyposażone w rozmaite rodzaje mąk i mieszanek (mixów) do wypieku bezglutenowego chleba. Jeżeli jednak nie chce się czekać na przesyłkę produktów, można zakupić je również już w większości znanych sieci supermarketów, ale także w sklepach z ekologiczną żywnością. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Gdzie kupować bezglutenowe produkty dobrej jakości i w przystępnej cenie?
Bezpieczne i certyfikowane chleby bezglutenowe
Wybierając chleby bezglutenowe, czy to w sklepach internetowych czy stacjonarnych, warto sięgać po te od sprawdzonych i cenionych producentów. Należy mieć świadomość, jak powinien wyglądać licencjonowany unijny symbol przeznaczony dla żywności bezglutenowej. Znajomość oryginalnego znaku przekreślonego kłosa, który poświadcza o wysokiej jakości produktów, daje pewność, że spełniają one najwyższe normy. W związku z tym warto więcej dowiedzieć się na ten temat z naszego artykułu Jak rozpoznać i wybierać produkty bezglutenowe? Ponadto, poruszana jest w nim również kwestia zakupu chlebów bezglutenowych od monoproducentów i firm wielobranżowych.
Wspomnianym licencjonowanym symbolem są oznaczone produkty firmy BEZGLUTEN. Przygotowywane są one we własnych laboratoriach, zgodnie z najwyższymi standardami. Wykwalifikowana kadra specjalistów dba o bezpieczeństwo całego procesu produkcji bezglutenowych chlebów – od początku do końca. Doświadczeni pracownicy zapewniają jakość i poprawność wykonywanych badań, blokują produkty na wejściu do czasu analizy w kierunku glutenu na średniej próbie, czy też pakują chleby w atmosferze ochronnej, która zapewnia nawet 4-miesięczną ważność produktu, bez konieczności wprowadzania do pieczywa niezdrowych substancji konserwujących.
Podsumowanie
Chleb jest jednym z podstawowych składników codziennego jadłospisu większości ludzi. Dzieje się tak szczególnie za sprawą prostoty i szybkości przyrządzenia dania w postaci pożywnych i smacznych kanapek. Warto więc mieć świadomość, jakiego rodzaju chleby mogą pomóc w różnych schorzeniach jak np. cukrzyca, czy nadciśnienie, bądź w przypadku niedoboru konkretnych witamin. Najlepiej jest stawiać na chleb bezglutenowy z ziarnami lub innymi pożywnymi dodatkami. Z kolei w przypadku wyrobu domowego chleba bez glutenu dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzenie zakwasu na chleb bezglutenowy.
Chleb bezglutenowy - najczęstsze pytania
Czy chleb bezglutenowy tuczy?
Chleb bezglutenowy nie tuczy. Przybieranie na wadze to bardziej złożona kwestia. Główną przyczyną tycia jest nadwyżka kaloryczna. Jednak winowajcą tycia mogą być również zmiany hormonalne, stres czy różnego rodzaju schorzenia np. cukrzyca.
Czy chleb bezglutenowy jest zdrowy?
To czy chleb bezglutenowy jest zdrowy zależy od opracowanego przez producenta składu. Aby wybrać zdrowy chleb bezglutenowy, warto czytać etykiety i sięgać po warianty bez emulgatorów, sztucznych aromatów, barwników, GMO czy substancji alergennych. Dla przykładu w ofercie produktowej firmy BEZGLUTEN znajdują się także chleby o obniżonej zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów oraz z dodatkami różnych prozdrowotnych ziaren i nasion.
Dlaczego chleb bezglutenowy się kruszy?
To gluten odpowiada za zwartą konsystencję pieczywa. Jednak wypiek bezglutenowego chleba, który się nie kruszy to kwestia odpowiednio dobranych składników i ich proporcji. W tym celu warto zastosować bezglutenową mieszankę (mix) uniwersalną lub do chleba. Pomocne w tym wypadku może okazać się również dodanie do ciasta oliwy, ugotowanych ziemniaków, czy zimnej, zamiast letniej wody.
Jak przechowywać chleb bezglutenowy?
Przede wszystkim z daleka od produktów glutenowych, co uniemożliwi jego zanieczyszczenie glutenem. Chleb powinien być przechowywany w suchych miejscach, inaczej narażony jest na pleśnienie. Najlepiej przeznaczyć dla niego osobny chlebak, a dodatkowo wkładać go do papierowego worka, by opóźnić wysuszenie pieczywa i zachować jego świeżość na dłużej.
Skomentuj artykuł