Chleb bochenkowy bez glutenu

Składniki:

Składniki:

  • 500 g mieszanki chlebowa Bezgluten
  • 100 g ugotowanych, sprasowanych ziemniaków
  • 15 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę, ziemniaki, sól i cukier wymieszaj w misce i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem powoli wlewając wodę z drożdżami. Na końcu wyrabiania dodaj olej.
Z ciasta uformuj kulkę (posypując ręce niewielką ilością mąki). Przełóż do koszyka lub miski o średnicy ok 25 cm oprószonej mąką ryżową. Ciasto delikatnie wygładź u góry i posyp niewielką ilością mąki ryżowej. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 50 min).

Po tym czasie wyjmij ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia odwracając szybkim ruchem miskę do góry nogami. W razie potrzeby ciasto delikatnie spłaszcz tak, aby miało około 6 cm wysokości. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min.
W piekarniku umieść naczynie z wodą i nagrzej do 250 st. Piecz chleb 20 min, po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 25 min.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.