Chałka bezglutenowa - przepis na chałkę
Składniki:
- 500 g Extra uniwersalnej mieszanki mąk BEZGLUTEN
- 70 g cukru
- 1 jajko całe
- 2 żółtka
- 100 g roztopionego masła
- 5 łyżek oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie
Drożdże rozmieszać w kubku z łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Do naczynia wsypać mąkę, cukier , cukier waniliowy, sól. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać jajko i żółtka, olej i roztopione masło. Na końcu wlać rozmieszane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej części uformować trzy wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz. Warkocze położyć na wyłożonej papierem blaszce , przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy warkocze podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.