Chałka bezglutenowa - przepis na chałkę

Składniki:

Przygotowanie

Drożdże rozmieszać w kubku z łyżeczką cukru i  odrobiną mleka. Do naczynia wsypać mąkę, cukier , cukier waniliowy, sól. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać jajko i żółtka, olej i roztopione masło. Na końcu wlać rozmieszane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej części uformować trzy wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz. Warkocze położyć na wyłożonej papierem blaszce , przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy warkocze podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.