Bezglutenowy mix i mieszanka bezglutenowa - co to jest, czym się różnią i dlaczego warto je stosować?

Co warto wiedzieć o mieszance bezglutenowej? Odpowiedź znajdziesz w naszym dzisiejszym wpisie!

Jesteś miłośnikiem naleśników, pierogów, bułeczek, chleba, pizzy czy też innych klasycznych potraw bazujących na mące pszennej, ale ze względu na celiakię musiałeś zrezygnować z tych glutenowych przysmaków? Dieta bezglutenowa oraz produkty bez glutenu wcale nie muszą oznaczać całkowitego wyeliminowania ulubionych potraw i szeregu ograniczeń - w naszym sklepie z żywnością bezglutenową mamy na to sposób! Dzięki bezglutenowym mixom z pewnością wyczarujesz przepyszne kulinarne cuda!

Mieszanki bezglutenowe - dlaczego warto je stosować?

W bezglutenowym świecie nie ma mowy o nudzie i monotonii! Zarówno mnóstwo produktów bez glutenu, jak i tytułowe mieszanki oraz mixy bezglutenowe pozwalają na wiele wariacji w kuchni, oraz stworzenie przepysznych potraw. Mieszanka bezglutenowa to mix mąk bezglutenowych – jaglanej, owsianej, kukurydzianej, gryczanej czy też ryżowej w połączeniu z innymi składnikami. Dzięki takim mieszankom bezglutenowym jesteś w stanie szybko i łatwo upiec pieczywo bezglutenowe czy też ulubione ciasto lub muffinki, przygotować bezglutenowe naleśniki, kopytka, pączki bądź pierogi. Szeroki wybór różnych mieszanek pozwoli Ci przygotować wszystko, na co tylko przyjdzie Ci ochota – bez żadnych ograniczeń! Zapoznaj się z bogatą ofertą mieszanek bezglutenowych i stwórz przepyszne dania dla siebie oraz swoich najbliższych!

Mieszanka bezglutenowa – poznaj jej skład

Na rynku dostępne są mieszanki bezglutenowe o różnym składzie. Wybór konkretnego mixu bezglutenowego należy dobrać pod indywidualne preferencje i dodatkowe nietolerancje – np. na gumę guar czy kukurydzę. Standardowo w mieszankach bezglutenowych znajdziemy takie składniki jak: mąka kukurydziana i ryżowa, skrobia kukurydziana, ryżowa oraz ziemniaczana, a także błonnik, sól, cukier, suszone drożdże, kwas cytrynowy, otręby czy też skrobię pszenną bezglutenową. W każdym mixie bezglutenowym znajdują się również zamienniki glutenu – dodatki, które ułatwiają wyrośnięcie ciasta, pozwalają na uzyskanie elastycznej konsystencji oraz umożliwiają dobre połączenie wszystkich składników. Do takich zamienników należy: guma ksantanowa czy też guma guar.

Mieszanka bezglutenowa na chleb, do ciast czy na naleśniki – czym się różnią?

Mix bezglutenowy to gwarancja udanego wypieku czy też dania – odpowiednio skomponowane mieszanki pod kątem składników i proporcji pozwalają na uzyskanie takiego efektu, jak przy użyciu klasycznych, glutenowych mąk. Chcąc jednak uzyskać idealną konsystencję, puszystość czy miękkość danej potrawy warto postawić na dedykowane mieszanki bezglutenowe – do ciast, na chleb, naleśniki, pizzę czy też na panierkę. W naszym sklepie z żywnością bezglutenową znajdziesz również uniwersalne mieszanki bezglutenowe – to doskonała propozycja dla osób, które chcą przygotować różnorodne wypieki oraz dania bez konieczności tworzenia długiej listy zakupowej. Jeden produkt pozwala wtedy na różne warianty i kreatywność w bezglutenowej kuchni.

Mieszanka bezglutenowa to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które zrezygnowały ze spożywania produktów zawierających gluten. Pozwala ona na szybkie, proste i wygodne przygotowanie ulubionych dań bez wyrzeczeń oraz z doskonałymi doznaniami smakowymi. Mixy bezglutenowe dedykowane są zarówno osobom z celiakią, nietolerancją glutenu, jak również wszystkim tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni i stawiają na ciekawe pomysły. Zapoznaj się z naszą żywnością bezglutenową i jak najszybciej rozpocznij kulinarną przygodę z bezglutenowymi mixami!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.