Jak gotować tanio na diecie bez glutenu?

Tanio i bez glutenu? Tak to możliwe! Poznaj najciekawsze triki, które pozwolą Ci przyrządzić smaczne posiłki bez przepłacania!

Jak gotować tanio na diecie bez glutenu?

Dieta bezglutenowa to nie tylko rygorystyczne nakazy i ograniczenia. Przy zaledwie odrobinie wysiłku, z krótkiej i prostej listy zakupów jesteśmy w stanie skomponować smaczne i pełne wartości odżywczych dania, które nie nadwyrężą naszego portfela. Tania dieta bez glutenu? Tak to możliwe! Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na tanie gotowanie.

Jak gotować bez glutenu i nie zwariować?

Oczywiście dokładnie tak, jak do każdego wyzwania, do taniej kuchni bez glutenu warto podejść z głową. Choć produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa są najczęściej droższe od ich standardowych, zawierających gluten odpowiedników, nie oznacza to, że dieta bezglutenowa, nie może być tania.

Jeśli zastanawiasz się jak zmniejszyć wydatki na bezglutenowe jedzenie, w pierwszej kolejności pomyśl, jakie są najtańsze produkty spożywcze, które możesz spożywać. Czy są to warzywa? Może sezonowe owoce? To właśnie one mogą stać się solidną bazą nowego jadłospisu. Tanie gotowanie warto wzbogacić również o półprodukty jak m.in. płatki owsiane bezglutenowe, które pasować będą zarówno do słodkich, jak i słonych potraw.

Produkty bez glutenu, które możemy wykorzystać na wiele sposobów to również gotowe sosy i zupy, stanowiące bazę pod wiele dań jednogarnkowych, zapełniających jadłospis nawet na kilka dni.

4 przydatne tipy, jak zmniejszyć wydatki na bezglutenowe jedzenie

Na pierwszy rzut oka dieta bezglutenowa nie należy do najtańszych. Gotowe produkty takie jak chleb bezglutenowy, czy makarony bezglutenowe są często droższe od klasycznych odpowiedników, podnosząc koszt przyrządzanych potraw.

Oczywiście nie oznacza to, że na diecie bezglutenowej nie można gotować ciekawie, smacznie i niedrogo! Warto pamiętać, że jadłospis bezglutenowy to nie same gotowce. Świeże mięso, a także sezonowe warzywa i owoce, to smaczne i tanie gotowanie, które nie zrujnuje Twojego portfela!

Oczywiście nie oznacza to, że na diecie bezglutenowej nie można gotować ciekawie, smacznie i niedrogo! Warto pamiętać, że jadłospis bezglutenowy to nie same gotowce. Świeże mięso, a także sezonowe warzywa i owoce, to smaczne i tanie gotowanie, które nie zrujnuje Twojego portfela!

Tania dieta bez glutenu? Poznaj nasze triki!

  1. Jeśli często korzystamy z takich półproduktów jak chleb, czy makaron, warto przemyśleć ich domową produkcję. Zakup mąki bezglutenowej jest o wiele tańszy niż systematyczne kupowanie pieczywa. Będąc w posiadaniu półproduktów niezbędnych do domowych wypieków, warto również pokusić się o domowej roboty przekąski bez glutenu na słodko i słono.
  2. Polowanie na promocje to również sprawdzony sposób na to by tania dieta bez glutenu nie była nudna. Sklepy stacjonarne i internetowe, oferujące produkty ze znakiem przekreślonego kłosa bardzo często prześcigają się w ofertach takich jak 3 w cenie dwóch lub tańsze wielopaki. To dobry moment na zakup produktów o długiej dacie ważności.
  3. Sposób na tanie gotowanie bez glutenu to również zakupy w ilościach hurtowych. Jeśli wśród naszych znajomych, rodziny czy sąsiadów są również osoby z celiakią, warto przemyśleć wspólne zakupy w sklepach internetowych. Pozwoli to nie tylko na rozbicie kosztów przesyłki, ale również spore oszczędności finansowe na każdej sztuce gotowego produktu, jak mąka bez glutenu, płatki owsiane, czy przekąski bez glutenu. Sklepy internetowe najczęściej oferują również znacznie bogatszy asortyment niż sklepy stacjonarne.
  4. Tania dieta bez glutenu? To przede wszystkim odpowiednie planowanie! Przemyśl dokładnie menu na cały tydzień. Zastanów się jakie, składniki mogą nie zostać w pełni wykorzystane z poprzedniego dnia i wkomponuj je w kolejny jadłospis bezglutenowy. Rozsądne i etyczne podejście do jedzenia to nie tylko sposób na spore oszczędności, ale również efektywne dbanie o ekologię, które na dobre wprowadzi zero waste do Twojej kuchni.

Jednogarnkowe dania bezglutenowe

Jak tanio gotować? Najlepiej w jednym garnku! Poznaj nasze sprawdzone przepisy na błyskawiczne dania i zaskocz swoich najbliższych.

Chili con carne

Ta tradycyjna meksykańska potrawa to doskonały wybór zarówno na obiad, jak i kolację. Jej przygotowanie zajmuje ok. 30 minut, dlatego stanowi również idealny wybór dla wszystkich osób zabieganych.

Składniki na 2 porcje:

  • mięso mielone wołowe - ok. 250g,
  • pokrojone pomidory - 400 g,
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka,
  • duża cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • czerwona fasola - ½ puszki,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • woda - 200 ml,
  • przecier pomidorowy - 200 g,
  • czerwona papryka - ½ sztuki,
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka, kmin rzymski - po 1 łyżeczce,
  • sól i pieprz - 1 szczypta,
  • przyprawa chili - ½ łyżeczki.

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i przesmażamy. Dodajemy czosnek oraz paprykę, a następnie całość przyprawiamy chili i papryką słodką, dodając także kmin rzymski. Smażymy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Do garnka dodajemy po tym czasie mięso mielone, które smażymy przez ok. 10 minut. Kiedy mięso się zarumieni, całość zalewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, a na 5 minut przed końcem dodajemy również kukurydzę i fasolę z puszki.

Bezglutenowe danie z kurczakiem i soczewicą

Szybko, tanie i jednogarnkowo — ten przepis doskonale sprawdzi się w menu zarówno doświadczonego, jak i początkującego kucharza.

Składniki na 4 porcje:

  • pierś z kurczaka - 450g,
  • soczewica - 200g,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • świeży imbir - ok. 10 g,
  • olej kokosowy - 1 łyżka,
  • passata - 200 g,
  • mleczko kokosowe - 100 g,
  • woda - 300 g,
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka,
  • czerwona pasta curry - 0,5 łyżeczki,
  • słodka papryka - 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz do smaku - szczypta.

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie siekamy na drobno cebulę, czosnek i imbir, a także płuczemy soczewicę. W garnku lub na głębokiej patelni roztapiamy olej, a następnie dodajemy do niego kurczaka. Lekko podsmażamy i odstawiamy na bok. Do tego samego garnka wrzucamy następnie czosnek, cebulę oraz imbir i również lekko podsmażamy. Do całości dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy.

Po chwili dodajemy również wodę i passatę, a następnie po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy soczewica stanie się miękka. W połowie gotowania dodajemy również mleczko kokosowe i pastę curry.

Tanio, smacznie i zdrowo! Poznaj kuchnię bezglutenową z zupełnie innej strony i daj się porwać jej bogactwu smaków i kolorów.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.