Jakie korzyści płyną ze spożywania masła orzechowego?

Czy osoby na diecie bezglutenowej muszą wykluczyć z jadłospisu masło orzechowe? Na szczęście nie! Istnieje także wiele powodów, dla których wręcz warto sięgać po ten przysmak codziennie!

Jakie korzyści płyną ze spożywania masła orzechowego?

Dieta bezglutenowa wymaga wykluczenia wielu produktów. Aby nie dopuścić do niedoborów witamin i składników mineralnych, warto zainteresować się produktami, które je dostarczają. Wiele z nich jest naturalnie pozbawione glutenu. Doskonałym przykładem jest masło orzechowe. Wytwarzane z nasion rośliny strączkowej zawiera wiele cennych składników odżywczych mających wpływ na kondycję całego organizmu. Sprawdź, jakie witaminy i składniki odżywcze znajdziesz w tym przysmaku.

Produkty bezglutenowe sklep

Orzechy ziemne i ich cenne właściwości dla zdrowia

Popularne masło orzechowe tak naprawdę nie ma nic wspólnego z masłem, ani z orzechami. Masło wytwarzane jest z mleka, a nasiona orzechy podziemnej popularnie nazywane fistaszkami, nie mają nic wspólnego z orzechami. W rzeczywistości są to nasiona rośliny strączkowej. To jednak nie wpływa na fakt, że popularny krem do kanapek z orzechów ziemnych jest produktem zdrowym i bogatym w wiele składników odżywczych.

Jakie substancje kryją się w orzechach ziemnych? Znajdziesz w nich m.in. cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, wapń i żelazo, a także witaminy C, E, z grupy B w tym niacynę i kwas foliowy. Masło orzechowe dostarcza także wielu cennych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, tłuszcze omega-9, kwas linolowy i alfa-linolowy.

No dobrze, ale co te substancje znaczą dla stanu zdrowia człowieka? Masło orzechowe dobrze wpływa na pracę mózgu, chroniąc przed stanami depresyjnymi. Zawarta w nim arganina z kolei wpływa pozytywnie na układ krwionośny i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. Ponadto jako źródło kwasów wielonienasyconych i witamin należących do grupy antyoksydantów chroni organizm przed stanami zapalnymi, co w przypadku osób z celiakią jest bardzo ważne.

Orzechy ziemne są ważnym elementem diety sportowców i wegetarian. Stanowią świetne źródło białka i cennych aminokwasów, co jest ważne także dla wegan. Szczególnie istotna jest obecność arganiny, która poprawia ukrwienie mięśni. Ponadto jest dość kaloryczne, co z pewnością doceni każda osoba po mocnym treningu czy zawodach.

Masło orzechowe wytwarzane jest z orzechów ziemnych, więc teoretycznie powinno zawierać te wszystkie cenne substancje. Warto jednak zaznaczyć, że pod wpływem mielenia nasion wytwarza się wysoka temperatura, a niektóre składniki odżywcze są na nią wrażliwe, jak np. witamina C. Proces produkcji masła orzechowego wpływa na zmniejszenie obecności żelaza i niektórych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Na co zwracać uwagę przy wyborze masła orzechowego?

Masło orzechowe jest bezpieczne zarówno dla osób z celiakią, jak i dla wegan. Warto znać produkty bez glutenu, które urozmaicą Twój jadłospis i jednocześnie dostarczą wielu cennych i niedoborowych substancji odżywczych. Na sklepowych półkach jednak znajdziesz wiele kremów z orzechów ziemnych. Jak rozpoznać ten najlepszy?

Masło orzechowe znajdziesz na półce, gdzie są inne produkty śniadaniowe. Przed wyborem koniecznie sprawdź skład produktu. Wielu producentów dodaje do masła tłuszcze utwardzane, cukier, sól i inne dodatki mające na celu poprawić jego konsystencję. Wybieraj jedynie masła wykonane w 100% z orzechów ziemnych. W składzie produktu ma znaleźć się tylko jeden składnik. Wówczas masz pewność, że wybierasz zdrowy i najwyższej jakości produkt.

Możesz kupić je w sklepie z żywnością bezglutenową, jednak masła dostępne w zwykłych sklepach spożywczych i wykonane w 100% z orzechów ziemnych również będą bezpieczne dla osób z celiakią.

Jak wykorzystać masło orzechowe?

Masło orzechowe ma jeszcze jedną ważną cechę – jest uniwersalne. Z pewnością wykorzystasz je do przygotowywania wielu pysznych i bezglutenowych posiłków. Pieczywo bezglutenowe zyska dzięki niemu wyjątkowy smak. Przygotowana kanapka z pieczywa bezglutenowego i masła orzechowego jest świetną propozycją na śniadanie. Dla wegan również może ono zastąpić inne produkty śniadaniowe.

Masło orzechowe jest doskonałym składnikiem do przygotowywania różnych sosów. W sklepie z żywnością bezglutenową znajdziesz bezpieczne przyprawy, które wzbogacą jego smak. Z masła wykonuje się także wyroby cukiernicze bezglutenowe. Jego neutralny lekko słodki i mocno orzechowy smak doskonale zastępuje różne dodatki do pieczenia. Na spotkanie z przyjaciółmi przygotuj pyszne babeczki. Zamiast wybierać wyszukane dodatki do pieczenia i dekorowania – postaw na zdrowe i smaczne masło orzechowe.

Masło orzechowe możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania wyrobów cukierniczych bezglutenowych. Możesz na jego bazie stworzyć pyszne sosy do sałatek warzywnych lub dipy do przekąsek na imprezach. Jak widzisz, masło orzechowe wykorzystasz w wielu daniach i przekąskach.

Masło orzechowe jest zdrowe i bezpieczne nie tylko dla wegan, ale także dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Zawiera wiele składników odżywczych, które wzbogacą Twoją dietę i uchronią Cię przed niedoborami.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.