Przelicznik kuchenny bez glutenu – bezglutenowe mąki i inne produkty sypkie

Dodaj szklankę mąki i łyżkę cukru lub 250 g makaronu i 3 g proszku do pieczenia – w miarach kuchennych łatwo można się zgubić. Dowiedz się, jak korzystać z przelicznika kuchennego i do woli próbuj nowych przepisów.

Przelicznik kuchenny bez glutenu – bezglutenowe mąki i inne produkty sypkie

Robiąc po raz setny to samo danie, często składniki dodajesz na oko. Dobrze wiesz, jak powinna być zachowana pomiędzy nimi proporcja i jaką gęstość powinien osiągnąć przygotowany sos czy ciasto. Nieco inaczej jest w przypadku przepisu, po który sięgasz po raz pierwszy. Wówczas ważna jest precyzja w odmierzaniu składników. Twoja kuchnia zamienia się w małe laboratorium chemiczne, w którym zbyt duża ilość jednego składnika może doprowadzić do katastrofy, czyli nieudanego dania. Aby ułatwić sobie odmierzanie składników – koniecznie wyposaż się w przelicznik kuchenny. Czym właściwie on jest i dlaczego jest tak ważny?

Przelicznik kuchenny – Twój osobisty pomocnik w kuchni

Lubisz eksperymentować w kuchni i sięgać po coraz to nowe przepisy? Koniecznie wyposaż się w przelicznik kuchenny, który pozwoli Ci dokładnie odmierzyć sypkie składniki. W końcu z pewnością wiesz, że w wypiekach już nawet 10 g mąki może zrobić różnicę w twardości ciasta. Dlaczego przelicznik jest tak ważny?

Wyobraź sobie, że sięgasz po nowy przepis znaleziony w internecie. Oznaczony jest jako bardzo trudny, co często oznacza, że należy dokładnie trzymać się wytycznych przepisu. Spoglądasz na listę składników, a tam wszystkie produkty podane są w łyżkach lub szklankach. Sięgasz zatem po swoją łyżkę stołową, a później jeszcze jedną z innego kompletu i dostrzegasz ogromne różnice w ich głębokości. Co wtedy? Jakiej łyżki użyć do odmierzania cukru?

Wówczas sięgnij po przelicznik i wagę kuchenną. Będziesz pewny, że odpowiednio odmierzyłeś swoje składniki.

Podstawowe miary i wagi w kuchni

Czym właściwie jest miara kuchenna? Jest tym, co znajdziemy pod ręką i co może posłużyć Ci do odmierzenia składników sypkich i płynnych. Najczęściej jest nią łyżka, łyżeczka i szklanka. Jak wiemy jednak, szklanki i łyżki mogą mieć różną pojemność, dlatego w pisaniu przepisów kulinarnych przyjmuje się standardowe wielkości tych miar.

Szklanka ma 250 ml, co oznacza, że zmieścisz w niej 250 g wody. Z kolei łyżka ma pojemność 15 g, a łyżeczka 5 g. Ta przybliżona pojemność jednak zgadza się jedynie w przypadku wody, która jest tu produktem wzorcowym. Problem pojawia się, gdy chcemy odmierzyć produkt o podobnej objętości, ale znacznie niższej wadze. W jednej szklance zmieścisz np. jedynie 160 g mąki. Warto zaznaczyć, że dotyczy to mąki pszennej, ponieważ poszczególne mąki również różnią się pod względem wagi i objętości.

Na szczęście możesz sięgnąć po przelicznik kulinarny, w którym zaznaczony jest dany produkt sypki i jego waga w konkretnej miarce kuchennej.

Przelicznik kulinarny w kuchni bezglutenowej – jak przeliczać?

Wiele początkujących osób na diecie bezglutenowej popełnia jeden podstawowy błąd. W przepisach opartych na mące pszennej zamienia ją po prostu na mąki i koncentraty bezglutenowe, nie naruszając proporcji przepisu. Danie takie nie ma prawa się udać ze względu na odmienne właściwości mąki pszennej i jej bezglutenowych zamienników, ale także ze względu na różnice w wadze tych produktów. Taki sam problem napotykasz, dodając makarony bezglutenowe, które są w większości po prostu lżejsze od tych opartych na semolinie.

Wówczas koniecznie wypróbuj bezglutenowy przelicznik kuchenny. W internecie znajdziesz go w formie wygodnych kalkulatorów lub tabel, które możesz wydrukować, zalaminować i położyć w widocznym miejscu w swojej kuchni.

Na przelicznikach znajdują się konkretne produkty podane we wszystkich najczęściej używanych miarach kuchennych. Dzięki temu możesz szybko odszukać dany produkt i dać go tyle, ile potrzeba w danym przepisie, mając pod ręką jedynie wagę kuchenną.

Bezglutenowy przelicznik kuchenny – przegląd mąk i innych produktów sypkich

Korzystając z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, warto zawsze posługiwać się gramami, ponieważ każda z nich może składać się z różnych mąk w różnych proporcjach. Przykładowo mieszanka bezglutenowa do naleśników i gofrów ma w swoim składzie mąkę kukurydzianą, jaglaną, ziemniaczaną. Jeśli jednak sięgasz osobno po każdą z tych mąk – przelicznik pozwoli Ci prawidłowo odczytać przepis. Poniżej znajdziesz kilka przykładów:

  • Mąka gryczana – 1 szklanka (160 g), ½ szklanki (80 g), 1/3 szklanki (55 g), ¼ szklanki (35 g), 1 łyżka (8–10 g) 1 łyżeczka (3 g)
  • Mąka ryżowa – 1 szklanka (160 g), ½ szklanki (80 g), 1/3 szklanki (55 g), ¼ szklanki (35 g), 1 łyżka (10–12 g) 1 łyżeczka (3 – 4 g)
  • Mąka jaglana – 1 szklanka (150 g), ½ szklanki (75 g), 1/3 szklanki (50 g), ¼ szklanki (32 g), 1 łyżka (8–10 g) 1 łyżeczka (3 g)

Produkty śniadaniowe:

  • Kasza jaglana surowa – 1 szklanka (185 g), 1 łyżka (15 g)
  • Cukier – 1 szklanka (220 g), 1 łyżka (13 g), 1 łyżeczka (5 g)
  • Płatki owsiane – 1 szklanka (120 g), 1 łyżka (6 g)

Miarka kuchenna w postaci szklanek, łyżek i łyżeczek może spowodować niemałe problemy w przygotowaniu nie tylko bezglutenowych dań. Warto mieć pod ręką przelicznik kuchenny i według niego dodawać poszczególne składniki.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.