Przelicznik kuchenny bez glutenu – bezglutenowe mąki i inne produkty sypkie

Dodaj szklankę mąki i łyżkę cukru lub 250 g makaronu i 3 g proszku do pieczenia – w miarach kuchennych łatwo można się zgubić. Dowiedz się, jak korzystać z przelicznika kuchennego i do woli próbuj nowych przepisów.

Przelicznik kuchenny bez glutenu – bezglutenowe mąki i inne produkty sypkie

Robiąc po raz setny to samo danie, często składniki dodajesz na oko. Dobrze wiesz, jak powinna być zachowana pomiędzy nimi proporcja i jaką gęstość powinien osiągnąć przygotowany sos czy ciasto. Nieco inaczej jest w przypadku przepisu, po który sięgasz po raz pierwszy. Wówczas ważna jest precyzja w odmierzaniu składników. Twoja kuchnia zamienia się w małe laboratorium chemiczne, w którym zbyt duża ilość jednego składnika może doprowadzić do katastrofy, czyli nieudanego dania. Aby ułatwić sobie odmierzanie składników – koniecznie wyposaż się w przelicznik kuchenny. Czym właściwie on jest i dlaczego jest tak ważny?

Przelicznik kuchenny – Twój osobisty pomocnik w kuchni

Lubisz eksperymentować w kuchni i sięgać po coraz to nowe przepisy? Koniecznie wyposaż się w przelicznik kuchenny, który pozwoli Ci dokładnie odmierzyć sypkie składniki. W końcu z pewnością wiesz, że w wypiekach już nawet 10 g mąki może zrobić różnicę w twardości ciasta. Dlaczego przelicznik jest tak ważny?

Wyobraź sobie, że sięgasz po nowy przepis znaleziony w internecie. Oznaczony jest jako bardzo trudny, co często oznacza, że należy dokładnie trzymać się wytycznych przepisu. Spoglądasz na listę składników, a tam wszystkie produkty podane są w łyżkach lub szklankach. Sięgasz zatem po swoją łyżkę stołową, a później jeszcze jedną z innego kompletu i dostrzegasz ogromne różnice w ich głębokości. Co wtedy? Jakiej łyżki użyć do odmierzania cukru?

Wówczas sięgnij po przelicznik i wagę kuchenną. Będziesz pewny, że odpowiednio odmierzyłeś swoje składniki.

Podstawowe miary i wagi w kuchni

Czym właściwie jest miara kuchenna? Jest tym, co znajdziemy pod ręką i co może posłużyć Ci do odmierzenia składników sypkich i płynnych. Najczęściej jest nią łyżka, łyżeczka i szklanka. Jak wiemy jednak, szklanki i łyżki mogą mieć różną pojemność, dlatego w pisaniu przepisów kulinarnych przyjmuje się standardowe wielkości tych miar.

Szklanka ma 250 ml, co oznacza, że zmieścisz w niej 250 g wody. Z kolei łyżka ma pojemność 15 g, a łyżeczka 5 g. Ta przybliżona pojemność jednak zgadza się jedynie w przypadku wody, która jest tu produktem wzorcowym. Problem pojawia się, gdy chcemy odmierzyć produkt o podobnej objętości, ale znacznie niższej wadze. W jednej szklance zmieścisz np. jedynie 160 g mąki. Warto zaznaczyć, że dotyczy to mąki pszennej, ponieważ poszczególne mąki również różnią się pod względem wagi i objętości.

Na szczęście możesz sięgnąć po przelicznik kulinarny, w którym zaznaczony jest dany produkt sypki i jego waga w konkretnej miarce kuchennej.

Produkty bezglutenowe sklep

Przelicznik kulinarny w kuchni bezglutenowej – jak przeliczać?

Wiele początkujących osób na diecie bezglutenowej popełnia jeden podstawowy błąd. W przepisach opartych na mące pszennej zamienia ją po prostu na mąki i koncentraty bezglutenowe, nie naruszając proporcji przepisu. Danie takie nie ma prawa się udać ze względu na odmienne właściwości mąki pszennej i jej bezglutenowych zamienników, ale także ze względu na różnice w wadze tych produktów. Taki sam problem napotykasz, dodając makarony bezglutenowe, które są w większości po prostu lżejsze od tych opartych na semolinie.

Wówczas koniecznie wypróbuj bezglutenowy przelicznik kuchenny. W internecie znajdziesz go w formie wygodnych kalkulatorów lub tabel, które możesz wydrukować, zalaminować i położyć w widocznym miejscu w swojej kuchni.

Na przelicznikach znajdują się konkretne produkty podane we wszystkich najczęściej używanych miarach kuchennych. Dzięki temu możesz szybko odszukać dany produkt i dać go tyle, ile potrzeba w danym przepisie, mając pod ręką jedynie wagę kuchenną.

Bezglutenowy przelicznik kuchenny – przegląd mąk i innych produktów sypkich

Korzystając z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, warto zawsze posługiwać się gramami, ponieważ każda z nich może składać się z różnych mąk w różnych proporcjach. Przykładowo mieszanka bezglutenowa do naleśników i gofrów ma w swoim składzie mąkę kukurydzianą, jaglaną, ziemniaczaną. Jeśli jednak sięgasz osobno po każdą z tych mąk – przelicznik pozwoli Ci prawidłowo odczytać przepis. Poniżej znajdziesz kilka przykładów:

  • Mąka gryczana – 1 szklanka (160 g), ½ szklanki (80 g), 1/3 szklanki (55 g), ¼ szklanki (35 g), 1 łyżka (8–10 g) 1 łyżeczka (3 g)
  • Mąka ryżowa – 1 szklanka (160 g), ½ szklanki (80 g), 1/3 szklanki (55 g), ¼ szklanki (35 g), 1 łyżka (10–12 g) 1 łyżeczka (3 – 4 g)
  • Mąka jaglana – 1 szklanka (150 g), ½ szklanki (75 g), 1/3 szklanki (50 g), ¼ szklanki (32 g), 1 łyżka (8–10 g) 1 łyżeczka (3 g)

Produkty śniadaniowe:

  • Kasza jaglana surowa – 1 szklanka (185 g), 1 łyżka (15 g)
  • Cukier – 1 szklanka (220 g), 1 łyżka (13 g), 1 łyżeczka (5 g)
  • Płatki owsiane – 1 szklanka (120 g), 1 łyżka (6 g)

Miarka kuchenna w postaci szklanek, łyżek i łyżeczek może spowodować niemałe problemy w przygotowaniu nie tylko bezglutenowych dań. Warto mieć pod ręką przelicznik kuchenny i według niego dodawać poszczególne składniki.

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.