Przygotuj przepyszne bezglutenowe pancakes!

Jesteś miłośnikiem pancakesów w każdym wydaniu, ale martwisz się, że przez dietę bezglutenową musisz się z nimi pożegnać? Nic bardziej mylnego! Sprawdź nasz przepis na pyszne bezglutenowe pancakes!

Pancakes, czyli słodkie małe placki, cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Jest to pomysł na szybki i prosty posiłek – zarówno na śniadanie jak i deser! Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, wcale nie oznacza to, że musisz z nich zrezygnować. Zdradzimy ci świetny przepis na przepyszne bezglutenowe pancakes!

Pancakes, czyli świetny pomysł na śniadanie i deser

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, mają wielu miłośników. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich śniadania czy też deseru. Ich dużą zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko i wystarczy niewiele składników. Pancakes są mięciutkie i puszyste, przez co smakują naprawdę wyśmienicie. Co ważne, można je łączyć tak naprawdę ze wszystkim, co tylko dusza zapragnie – z owocami, czekoladą, bitą śmietaną, masłem orzechowym… Nie da się ich nie kochać! Należysz do osób, które muszą być na diecie bezglutenowej i zastanawiasz się, czy możesz jeść pancakes? Oczywiście, że możesz, tylko w wersji bezglutenowej. Oznacza to, że musisz zamienić mąkę pszenną na inne, na przykład na mąkę kokosową, ryżową albo na Ekstra Uniwersalną Mieszankę Bezglutenową od firmy Bezgluten. 

Jakich składników potrzebujesz do zrobienia pancakesów?

Istnieje naprawdę wiele przepisów na bezglutenowe pancakes. Aby przygotować idealne pancakes, warto użyć bezglutenowej mieszanki uniwersalnej. Poniżej znajdziesz jeden z nich – sprawdzony i naprawdę doskonały! Jeśli chodzi o składniki, do przygotowania bezglutenowych amerykańskich naleśników będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • pół łyżeczki soli.

Jak zrobić pyszne bezglutenowe pancakes?

Przygotowanie bezglutenowych pancakes jest naprawdę proste. Musisz zacząć od przesiania mąki do miski. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, sól, cukier i sodę. wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj drugą miskę i wlej do niej mleko roślinne, olej i jajka i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki w obu miskach są już wymieszane, dodaj suche składniki do mokrej masy. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i gęstej masy. Następnie odstaw gotowe ciasto na 15 minut. Po upływie tego czasu możesz zacząć smażyć. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wylewaj ciasto w kształcie małych okrągłych placuszków. Smaż przez chwilę z obu stron, aż delikatnie urosną i będą trochę zarumienione. Tak przygotowane pancakes podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami - owocami, czekoladą, syropem klonowym - do wyboru do koloru! Smacznego!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.