Wegetarianizm i weganizm na diecie bezglutenowej

Sama dieta bezglutenowa jest bardzo wymagająca i prowadzi do wykluczenia wielu produktów spożywczych. Czy łączenie jej z dietą wegetariańską i wegańską to dobry pomysł? Przekonaj się, czytając nasz artykuł.

Wegetarianizm i weganizm na diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest obowiązkowa dla osób chorych na celiakię i nietolerancję glutenu. Jest najważniejszym i jedynym sposobem na zmniejszenie negatywnych objawów choroby i przywrócenia zdrowia organizmu. Jest jednak dietą bardzo wymagającą podobną do diet wykluczających mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Czy połączenie wegetarianizmu lub weganizmu z dietą bezglutenową jest możliwe i jak to wpłynie na organizm?

Zagrożenia związane z prowadzeniem dwóch diet eliminacyjnych

Przed podjęciem decyzji warto przemyśleć dobrze wszystkie „za i przeciw”. Wprowadzenie dwóch diet eliminacyjnych wiąże się z wieloma zagrożeniami, które wpłyną nie tylko na stan organizmu, ale całe nasze życie, także społeczne. Jakie to zagrożenia?

Przede wszystkim możliwe niedobory składników odżywczych mogą bardzo negatywnie odbić się na stanie zdrowia. Dwie diety eliminacyjne wiążą się z wykluczeniem wielu produktów spożywczych, które są źródłem ważnych składników mineralnych i witamin. Warto wiedzieć, że wszelkie zamienniki czy to wegańskie, czy bezglutenowe zawsze są uboższe o te substancje i prawdopodobnie nie pokryją wszystkich potrzeb organizmu. Przedłużające się niedobory mogą prowadzić do rozwoju chorób. W przypadku diet wykluczających mięso jest to najczęściej anemia.

Dieta wegetariańska bezglutenowa wymaga ogromnego samozaparcia i dokładnego planowania swoich posiłków. W pewnym momencie na pewno dopadnie Cię zmęczenie i zniechęcenie. O ile jednorazowe spożycie mięsa fizycznie Ci nie zaszkodzi, o tyle spożycie dawki glutenu może być dla Ciebie groźne. Nie należy rezygnować z produktów kupowanych w bezpiecznym sklepie bezglutenowym. Diety te prowadzone równocześnie mogą prowadzić także do obniżenia kondycji psychicznej.

Wyjścia do restauracji z przyjaciółmi są ważną częścią życia społecznego szczególnie młodych ludzi. Prowadzenie dwóch diet jednocześnie utrudnia także ten aspekt. Znalezienie odpowiedniej restauracji, która będzie także pasowała innym uczestnikom spotkania, jest niezwykle trudne.

Wskazówki ułatwiające prowadzenie diet wykluczających mięso i gluten

Jeśli jednak jesteś zdeterminowany i pewny swojej decyzji, należy przede wszystkim pamiętać, że w Twoim przypadku dieta bezglutenowa jest istotniejsza dla zdrowia organizmu. Kupuj produkty jedynie w pewnym sklepie bezglutenowym. W naszym sklepie dodatkowo znajdziesz cały dział dla vegan, który obejmuje produkty bezglutenowe i bez dodatków składników pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz w nim makarony bezglutenowe, pieczywo bezglutenowe, ale także produkty wykonane z roślin strączkowych.

Zarówno dla osób chorych na celiakię, jak i dla wegan niezwykle ważne jest dokładne czytanie etykiet. To pozwoli Ci uniknąć produktów ze śladową ilością wykluczanych składników. Dotyczy to nie tylko produktów przetworzonych i gotowych dań, ale także naturalnie pozbawionych glutenu, które np. pakowane były w mało sterylnych warunkach, co może prowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego.

Koniecznie zapoznaj się z zamiennikami produktów mięsnych, które są jednocześnie bezglutenowe. Znajdziesz je w naszym artykule „Bezglutenowy weganizm – czy można być weganinem, mając alergię na gluten?”.

Dokładnie planuj swoje posiłki najlepiej z tygodniowym wyprzedzeniem. To pozwoli Ci nie tylko zgromadzić wszystkie potrzebne produkty, ale także odpowiednio skomponować posiłki pod względem ich składników odżywczych. Dokładnie zapoznaj się z potrzebami swojego organizmu i staraj się wszystkie składniki dostarczyć wraz z posiłkami. Zwróć szczególnie uwagę na składniki niedoborowe takie jak żelazo czy wapń.

Zgromadź suche produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia w razie nagłych wypadków. Przydadzą Ci się np. makarony bezglutenowe czy pieczywo bezglutenowe w większej ilości. Dzięki nim możesz szybko przygotować posiłek czy przekąskę. Możesz także samodzielnie przygotować pieczywo. Sprawdzony przepis na bułki bezglutenowe znajdziesz w naszym artykule: Bułki bezglutenowe - pyszne i proste – idealne do szkoły i pracy.

Koniecznie sprawdzaj okresowo stan swojego zdrowia. Jest to wymóg, który powinny przestrzegać wszystkie osoby chore na celiakię. W równych odstępach czasu należy przeprowadzić rutynowe badania okresowe, które pozwolą Ci skontrolować stan swoich jelit. Dla wegan badania okresowe pod kątem występowania anemii czy niedoborów witaminy B12 lub innych składników odżywczych również jest niezwykle istotne. W ten sposób jesteś w stanie dostatecznie wcześnie wykryć ewentualne schorzenia spowodowane źle zbilansowaną dietą.

Dla wegan chorujących na celiakię łączenie dwóch diet eliminacyjnych wiąże się z ogromnym wysiłkiem. Decyzja ta może wpłynąć nie tylko na stan zdrowia organizmu, ale także psychiki. Koniecznie planuj swoje wysiłki z wyprzedzeniem i wybieraj jedynie sprawdzone produkty bezglutenowe. Sięgnij także po produkty roślinne, które dostarczają wielu witamin i składników mineralnych np. orzechy czy kasze. W naszym sklepie internetowym znajdziesz specjalny dział produktów dla wegan.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.