Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny produktów - poznaj różnicę

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny — jakie wartości kryją się pod tymi nazwami i dlaczego warto znać je obie? Koniecznie sprawdź, jakie znaczenie mają one na Twój organizm oraz samopoczucie.

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny produktów - poznaj różnicę

Dzięki znajomości indeksu glikemicznego takich produktów spożywczych jak m.in. makarony, gotowe produkty śniadaniowe, czy przekąski, jesteśmy w stanie przewidzieć, w jakim stopniu podniesie się nasz poziom cukru we krwi, po spożyciu konkretnego posiłku. Czym zatem jest ładunek glikemiczny? Jakie wartości pozwala nam oszacować i czy ta wiedza jest nam niezbędna? Odpowiedź czeka na Was w dzisiejszym artykule!

Indeks glikemiczny — co to takiego i dlaczego powinniśmy go znać?

Za pomocą indeksu glikemicznego, możliwe jest sklasyfikowanie produktów spożywczych zawierających węglowodany, takich jak np. wspomniane wcześniej makarony, czy jasne pieczywo, a nawet przetworzone konserwy, wędliny i inne mięsa pakowane. Możliwy jest również ich podział ze względu na tempo wchłaniania cukru we krwi. Jakie praktyczne zastosowanie ma taka wiedza? Przede wszystkim dzięki niej mamy jasność tego, które produkty spożywcze posiadają wysoki, a więc szkodliwy indeks glikemiczny, a są nimi m.in. również słodkie i słone przekąski, ziemniaki pieczone czy piwo.

Gwałtowny wzrost i szybki spadek cukru, za który odpowiedzialne są wspomniane produkty spożywcze, nie jest korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ prowadzi do zwiększenia apetytu, przez co szybko stajemy się znów głodni. Lepszym wyborem będą zatem produkty o niskim indeksie glikemicznym jak np. zielone warzywa, pomidory, chleb pełnoziarnisty, a często również żywność bezglutenowa w postaci np. pieczywa i przekąsek pozbawionych cukru i soli, które powodują wolniejsze wchłanianie się glukozy, co prowadzi do łagodnego podwyższenia glikemii i dłuższego uczucia sytości.

Ładunek glikemiczny — poznaj definicję i zastosowanie

W ostatnich latach coraz częściej mówi się nie tylko o indeksie, lecz i o ładunku glikemicznym. Dzięki niemu możliwe jest dokładne przeanalizowanie wpływu konkretnego produktu zawierającego węglowodany, a także jego ilości — gramatury na nasz organizm. Co to oznacza w praktyce? Indeks glikemiczny mówi nam tylko o tym, jakie będzie przewidywane tempo wchłaniania się cukru po spożyciu konkretnej przekąski, przetworzonej konserwy, wędliny, czy pieczywo, ładunek glikemiczny z kolei pozwala na określenie zależności pomiędzy indeksem glikemicznym a faktyczną wielkością porcji, czyli dokładną ilością węglowodanów, które zawiera.

Warto zapamiętać, że indeks glikemiczny pozwala jedynie na przewidzenie, w jakim stopniu węglowodany zawarte w posiłku wpłyną na stężenie glukozy we krwi, a do określenia całkowitego wzrostu glikemii po spożyciu posiłku, niezbędna jest natomiast wiedza dotycząca sposobu obliczania i znaczenie ładunku glikemicznego.

Ponieważ węglowodany zawarte są w wielu produktach i półproduktach jak zupki, sosy, przyprawy, czy gotowe produkty śniadaniowe, warto wiedzieć jak obliczyć ładunek glikemiczny, by jak najdokładniej przewidzieć reakcję naszego organizmu na cały posiłek. Jeśli jakieś produkty w daniu posiadają wyższy indeks glikemiczny, pozostałe warto zastąpić takimi o mniejszym, jak np. żywność bezglutenowa.

Produkty bezglutenowe sklep

Różnice pomiędzy indeksem a ładunkiem glikemicznym — podsumowanie

W największym uproszczeniu można zatem posłużyć się przykładem łyżeczki i szklanki cukru. Zarówno szklanka, jak i łyżeczka posiadają dokładnie taki sam indeks glikemiczny przypisany do konkretnego produktu — cukru. Jednak zapewne nikt z nas nie ma wątpliwości, że to po spożyciu całej szklanki, nasza glikemia poszybuje gwałtownie w górę, o wiele bardziej niż po zjedzeniu zaledwie łyżeczki.

Ładunek glikemiczny jest zatem brakującym parametrem, dzięki któremu jesteśmy w stanie określić całkowitą glikemię poposiłkową, na podstawie konkretnych produktów wchodzących w skład posiłku oraz ich gramatury. Znając zarówno wartość indeksu glikemicznego, jak i zawartość węglowodanów w produkcje ujętych w gramach, ładunek glikemiczny obliczymy wzorem:

Ładunek glikemiczny = (indeks glikemiczny × liczba węglowodanów zapisana w gramach): 100.

Rezygnując z cukrów prostych, białego pieczywa, słodkich i słonych przekąsek czy produktów o dużej zawartości węglowodanów i zastępując je np. takimi produktami jak żywność bezglutenowa, możemy mieć kontrolę nad poziomem cukru we krwi. Produkty spożywcze bogate w gluten mogą prowadzić do wahania tego poziomu, co może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie przy cukrzycy typu 1, a także typu 2. Warto zatem pamiętać, że lekka dieta bezglutenowa dba o utrzymanie odpowiedniego poziomu glikemii i pomaga w leczeniu insulinooporności.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.