Bezglutenowa focaccia

Focaccia jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Przypomina nieco pizzę, ale nią nie jest. W niemal każdym regionie Włoch możesz jej spróbować. Jednak nie musisz od razu organizować zagranicznych wyjazdów, aby poznać jej smak. Zobacz nasz przepis na bezglutenową focaccię i rozsmakuj się we włoskich specjałach we własnej kuchni.

Przepis na bezglutenową focaccię

Bazą focaccii jest pszenne ciasto drożdżowe. W naszym przepisie użyliśmy mąki bezglutenowej, która z powodzeniem zastąpi pszenny wariant. Ciasto wyrasta pięknie i świetnie smakuje, ponieważ w mieszance znajdują się bezglutenowe składniki spulchniające, które wspomagają wypiek ciasta.

Focaccia podawana jest w formie przystawki lub dodatku do głównego dania. Wielokrotnie zastępuje Włochom chleb. Tradycyjnie podawana jest z dużą ilością oliwy z oliwek, gruboziarnistą solą i ziołami. Jednak w zależności od regionu znajdziesz warianty focaccii z pomidorami i oliwkami, serem czy nawet na słodko. W naszym przepisie skupiliśmy się na podstawowej wersji focaccii, jednak wzbogaciliśmy ją odrobiną pomidorów i czarnych oliwek. Może zatem z powodzeniem być propozycją na obiad.

Czym focaccia różni się od pizzy? Głównie dodatkami i czasem wyrastania. Focaccia musi poleżeć nieco dłużej niż ciasto na tradycyjną pizzę neapolitańską. Zarezerwujcie sobie więcej czasu i wypróbujcie nasz przepis na bezglutenową focaccię! Wszystkie produkty bezglutenowe niezbędne do jej przygotowania znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Składniki:

  • Bread Mix – bezglutenowa mąka na chleb i pizzę – 2 szklanki
  • Drożdże suszone BEZGLUTEN – 1,5 łyżeczki
  • Sól – szczypta do smaku
  • Ciepła woda (ok. 40°C) – 1 i 1/3 szklanki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki + do posmarowania foremki i ciasta na wierzchu
  • Czarne oliwki (pokrojone w plasterki) – 1/3 szklanki
  • Suszone pomidory lub koktajlowe (pokrojone w plasterki) – 1/3 szklanki
  • Suszone zioła (prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn) - 1-2 łyżeczki

Focaccia jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Przypomina nieco pizzę, ale nią nie jest. W niemal każdym regionie Włoch możesz jej spróbować. Jednak nie musisz od razu organizować zagranicznych wyjazdów, aby poznać jej smak. Zobacz nasz przepis na bezglutenową focaccię i rozsmakuj się we włoskich specjałach we własnej kuchni.

Przepis na bezglutenową focaccię

Bazą focaccii jest pszenne ciasto drożdżowe. W naszym przepisie użyliśmy mąki bezglutenowej, która z powodzeniem zastąpi pszenny wariant. Ciasto wyrasta pięknie i świetnie smakuje, ponieważ w mieszance znajdują się bezglutenowe składniki spulchniające, które wspomagają wypiek ciasta.

Focaccia podawana jest w formie przystawki lub dodatku do głównego dania. Wielokrotnie zastępuje Włochom chleb. Tradycyjnie podawana jest z dużą ilością oliwy z oliwek, gruboziarnistą solą i ziołami. Jednak w zależności od regionu znajdziesz warianty focaccii z pomidorami i oliwkami, serem czy nawet na słodko. W naszym przepisie skupiliśmy się na podstawowej wersji focaccii, jednak wzbogaciliśmy ją odrobiną pomidorów i czarnych oliwek. Może zatem z powodzeniem być propozycją na obiad.

Czym focaccia różni się od pizzy? Głównie dodatkami i czasem wyrastania. Focaccia musi poleżeć nieco dłużej niż ciasto na tradycyjną pizzę neapolitańską. Zarezerwujcie sobie więcej czasu i wypróbujcie nasz przepis na bezglutenową focaccię! Wszystkie produkty bezglutenowe niezbędne do jej przygotowania znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Następnie do miski nalej ciepłej wody. Cały czas miksując, tak, aby nie zrobiły się grudki ciasta, wsypuj po jednej łyżce przygotowanej wcześniej mąki z drożdżami i solą. Konsystencja ciasta musi być luźna, nie taka jak na pizzę. Kiedy już wymieszasz składniki, dodaj pokrojone pomidory, oliwki i całość wymieszaj łyżką.

Następnie całą masę przelej do foremki najlepiej prostokątnej o wymiarach 26x20 cm, posyp ziołami i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Nie warto zostawiać go dłużej, ponieważ może opaść podczas pieczenia.

Piekarnik nastaw na 200°C i piecz przez ok. 30 minut do zarumienienia. Przed wyjęciem jej z piekarnika możesz drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy focaccia upiekła się w środku. Jeśli nic się do patyczka nie przykleiło, wyłącz piekarnik i odstaw focaccię do wystygnięcia.

Podany wyżej przepis możesz dowolnie modyfikować. Dodać innych ziół czy więcej składników. Równie dobrze podstawą ciasta może być mąka bezglutenowa pełnoziarnista. Najlepiej smakuje obficie skropiona dobrej jakości oliwą z oliwek. Posmakuj włoskich specjałów bez zagranicznych wojaży. Już teraz możesz upiec bezglutenową focaccię i podać ją na kolację lub obiad.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.