Bezglutenowa tarta pisanka z budyniem i bakaliami

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Agata z Krakowa

Składniki:

Składniki:
Na spód:

75 g bezglutenowej mąki ryżowej Bezgluten
75 g mąki kukurydzianej Bezgluten
75 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli

Na budyń:

500 ml mleka bez laktozy
1 opakowanie budyniu bezglutenowego smak waniliowy
2-3 łyżki cukru

Dodatkowo:
Ulubione bakalie lub owoce

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Agata z Krakowa

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
W misce wymieszaj bezglutenową mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i rozcieraj palcami. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Pieczenie spodu:
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i przełóż do formy na tartę (o średnicy ok. 20–24 cm).
Nakłuj spód widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż spód się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Przygotowanie budyniu:
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 500 ml mleka i odpowiedniej ilości cukru. Ostudź budyń, mieszając go od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Na ostudzony spód wylej budyń i rozprowadź go równomiernie. Wstaw tartę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby budyń stężał.

Dekoracja i podawanie:
Przed podaniem udekoruj tartę borówkami lub bakaliami.

Zobacz inne przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.