Mini Gugelhupf Wielkanocny

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Angelika ze Wschowy

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Angelika ze Wschowy

Przygotowanie

Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, drożdźe, sól) wymieszać w misce.
Jajka (lub zamiennik) ubić z olejem i mlekiem.
Połączyć mokre składniki z suchymi, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do małych foremek na gugelhupf (silikonowe lub metalowe, wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką bezglutenową).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny, opcjonalnie z dodatkiem barwników) i udekorować posypką.

Zobacz inne przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.