Mini Gugelhupf Wielkanocny

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Angelika ze Wschowy
Składniki:
Mini Gugelhupf:
150g mąki Ekstra Uniwersalnej Bezgluten
100g cukru
2 jajka (w wersji dla dzieci z PKU można użyć Zamiennika jajka niskobiałkowego PKU Bezgluten)
100 ml oleju roślinnego
100 ml mleka (lub napoju roślinnego)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Bezgluten
1 łyżeczka cukru waniliowego bezglutenowego
Szczypta soli
7g drożdży suszonych Bezgluten
Polewa:
Cukier puder
Kilka łyżek soku z cytryny
Opcjonalnie: Barwniki spożywcze bezglutenowe, posypki bezglutenowe
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Angelika ze Wschowy
Przygotowanie
Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, drożdźe, sól) wymieszać w misce.
Jajka (lub zamiennik) ubić z olejem i mlekiem.
Połączyć mokre składniki z suchymi, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do małych foremek na gugelhupf (silikonowe lub metalowe, wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką bezglutenową).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny, opcjonalnie z dodatkiem barwników) i udekorować posypką.