Wielkanocna babka cytrynowa bez glutenu

Święta wielkanocne mają to do siebie, że nie sposób uniknąć pysznych łakoci. Czekoladowe króliki, słodkie babki, mazurki są stałym elementem wielkanocnego stołu. Spokojnie można porównać je do jednego z dwunastu tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Dlatego dziś podpowiadamy, jak upiec pyszną i co najważniejsze bezglutenową babkę cytrynową.

Bezglutenowa babka cytrynowa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki ubranej w żółte kurczaczki i czekoladowe jajka. Jest to stały punkt świątecznego posiłku, na który czekają wszyscy goście. Celiakia i nietolerancja glutenu nie muszą być przyczyną, dla której odmówisz sobie tego tradycyjnego smakołyku. Specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej mamy przepis na cytrynową babkę.

Przepis nie jest skomplikowany ani trudny. Spokojnie zdążysz upiec ją w natłoku przedświątecznych obowiązków. Jej cytrynowy smak wzbogacony jest nutą bananową, co z pewnością miło zaskoczy Twoich gości.

Do jej przygotowania potrzebujesz mąki bezglutenowej i kilku innych produktów. Koniecznie upewnij się, że są bezpieczne i pozbawione glutenu. Najlepiej świadczy o tym charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa.

Ciasta z mąk bezglutenowych są trudne do upieczenia. Wszystko z powodu braku spulchniającego i wiążącego składnika, jakim w zwykłej mące pszennej jest właśnie gluten. Dlatego dobrze przemyśl wybór odpowiedniego miksu, aby być pewnym, że wielkanocna babka wyrośnie. Do tego wypieku, a także do innych ciast, szczególnie polecamy Extra Uniwersalną mieszankę bezglutenową. Mieszanka wzbogacona jest o substancje spulchniające i wiążące w pełni bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki niej unikniesz niemiłej niespodzianki, jaką jest zakalec.

Składniki:

Czego potrzebujesz?

  • Mąka bezglutenowa (np. Extra Uniwersalna mieszanka bezglutenowa) – 170 g
  • Cukier puder – 75 g
  • Proszek do pieczenia BEZGLUTEN – 1 i 1/3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy bez glutenu – 3 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka z jednej cytryny
  • Dojrzały banan – 1 szt.
  • Napój sojowy lub migdałowy – 250 ml
  • Olej – 6 łyżek
  • Czekolada bezglutenowa – 100 g
  • Bułka tarta BEZGLUTEN do wysypania formy

Święta wielkanocne mają to do siebie, że nie sposób uniknąć pysznych łakoci. Czekoladowe króliki, słodkie babki, mazurki są stałym elementem wielkanocnego stołu. Spokojnie można porównać je do jednego z dwunastu tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Dlatego dziś podpowiadamy, jak upiec pyszną i co najważniejsze bezglutenową babkę cytrynową.

Bezglutenowa babka cytrynowa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki ubranej w żółte kurczaczki i czekoladowe jajka. Jest to stały punkt świątecznego posiłku, na który czekają wszyscy goście. Celiakia i nietolerancja glutenu nie muszą być przyczyną, dla której odmówisz sobie tego tradycyjnego smakołyku. Specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej mamy przepis na cytrynową babkę.

Przepis nie jest skomplikowany ani trudny. Spokojnie zdążysz upiec ją w natłoku przedświątecznych obowiązków. Jej cytrynowy smak wzbogacony jest nutą bananową, co z pewnością miło zaskoczy Twoich gości.

Do jej przygotowania potrzebujesz mąki bezglutenowej i kilku innych produktów. Koniecznie upewnij się, że są bezpieczne i pozbawione glutenu. Najlepiej świadczy o tym charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa.

Ciasta z mąk bezglutenowych są trudne do upieczenia. Wszystko z powodu braku spulchniającego i wiążącego składnika, jakim w zwykłej mące pszennej jest właśnie gluten. Dlatego dobrze przemyśl wybór odpowiedniego miksu, aby być pewnym, że wielkanocna babka wyrośnie. Do tego wypieku, a także do innych ciast, szczególnie polecamy Extra Uniwersalną mieszankę bezglutenową. Mieszanka wzbogacona jest o substancje spulchniające i wiążące w pełni bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki niej unikniesz niemiłej niespodzianki, jaką jest zakalec.

Przygotowanie

Najpierw przygotuj formę. Posmaruj ją tłuszczem i wysyp bezglutenową bułką tartą. Następnie wyparz jedną cytrynę, wyciśnij sok i delikatnie zetrzyj na tarce skórkę.

Teraz w misce połącz wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Do osobnego naczynia włóż pokrojonego banana, zalej go olejem, napojem sojowym, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Wszystko połącz ze sobą za pomocą widelca, dobrze rozgniatając banana.

Teraz połącz zawartość obu misek. Wymieszaj za pomocą widelca lub trzepaczki do jajek. Nie używaj miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gęste i kleiste – przelej je do wcześniej przygotowanej formy.

Ciasto włóż do rozgrzanego na 180°C piekarnika. Ustaw go na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Samo ciasto włóż na środkową półkę. Piecz przez ok. 40 min. Po tym czasie możesz sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka.

Po upieczeniu ciasto odłóż do wystygnięcia. Następnie wyjmij je z blaszki. Kiedy wystygnie całkowicie, możesz przystroić je cukrem pudrem lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Składniki bezglutenowe potrzebne do przygotowania babki cytrynowej możesz kupić w naszym sklepie z żywnością bezglutenową. Zaskocz swoich najbliższych i podaj na wielkanocny stół pyszną, cytrynowo-bananową babkę bez glutenu! Smacznego!

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.