Brownie bezglutenowe - przepis na brownie

Tym razem inspiracji na deser szukaliśmy w kuchni amerykańskiej, więc nic dziwnego, że padło na Brownie! Jest to jeden z popularniejszych czekoladowych przysmaków w Stanach Zjednoczonych, choć dziś przygotowuje się go na całym świecie. O dużej popularności tego deseru zdecydował nie tylko mocno czekoladowy smak, ale i szybkość przygotowania. Tego „nieudanego” ciasta po prostu nie da się zepsuć!

Przepis na bezglutenowe Brownie

Dlaczego Brownie uznaje się za ciasto nieudane? Krąży wiele historii na temat powstania tego wyjątkowego deseru. We wszystkich dochodzi do małej wpadki podczas pieczenia, a mianowicie, do surowego ciasta nie dodano proszku do pieczenia. Wynikiem jest słabo wyrośnięte ciasto, wilgotne, z chrupiącą skórką i płynnym czekoladowym środkiem. Nie smakuje jak zakalec, tylko jak pyszne ciasto, którego nie da się zepsuć.

W naszym przepisie tradycyjnie użyliśmy produktów bez glutenu, tak, aby wersja Brownie była w pełni bezpieczna dla osób z celiakią. Podstawą jest mąka bez glutenu i gorzka czekolada. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na deser dla gości stojących już pod drzwiami, sięgnij po bezglutenowe Brownie!

Składniki:

Dodatki:

  • Orzechy włoskie, laskowe (posiekane) – ½ szklanki
  • Ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki

Tym razem inspiracji na deser szukaliśmy w kuchni amerykańskiej, więc nic dziwnego, że padło na Brownie! Jest to jeden z popularniejszych czekoladowych przysmaków w Stanach Zjednoczonych, choć dziś przygotowuje się go na całym świecie. O dużej popularności tego deseru zdecydował nie tylko mocno czekoladowy smak, ale i szybkość przygotowania. Tego „nieudanego” ciasta po prostu nie da się zepsuć!

Przepis na bezglutenowe Brownie

Dlaczego Brownie uznaje się za ciasto nieudane? Krąży wiele historii na temat powstania tego wyjątkowego deseru. We wszystkich dochodzi do małej wpadki podczas pieczenia, a mianowicie, do surowego ciasta nie dodano proszku do pieczenia. Wynikiem jest słabo wyrośnięte ciasto, wilgotne, z chrupiącą skórką i płynnym czekoladowym środkiem. Nie smakuje jak zakalec, tylko jak pyszne ciasto, którego nie da się zepsuć.

W naszym przepisie tradycyjnie użyliśmy produktów bez glutenu, tak, aby wersja Brownie była w pełni bezpieczna dla osób z celiakią. Podstawą jest mąka bez glutenu i gorzka czekolada. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na deser dla gości stojących już pod drzwiami, sięgnij po bezglutenowe Brownie!

Przygotowanie

Przygotuj foremkę o wymiarach 17x24 cm, posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą formę, Brownie będzie się piekło krócej. Piekarnik nastaw na temperaturę 160°C.

W niewielkim rondelku rozpuść masło. Kiedy będzie w połowie rozpuszczone, dodaj dwie tabliczki czekolady (200 g) i rozpuść wszystko, cały czas mieszając. Nie dopuść do tego, aby masa za bardzo się nagrzała.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ewentualnie wanilię. Wszystko zmiksuj. Następnie dodaj czekoladę i zmiksuj składniki na gładką masę. Następnie dodaj mąkę oraz sól i dalej miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na koniec dodaj posiekane orzechy.

Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej foremki. Wierzch posyp posiekaną czekoladą (100 g). Piecz przez ok. 30-35 min. Po tym czasie wyjmij Brownie z piekarnika. Po 15-20 min wyjmij ciasto z blaszki i odłóż je do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie tego ciasta nie zajmie Ci dużo czasu. Jest to zatem deser doskonały dla zapominalskich i na zaspokojenie nagłej ochoty na coś słodkiego. Pyszny czekoladowy deser z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom i wielbicielom czekolady. Wszystkie bezglutenowe składniki znajdziesz w naszym sklepie z żywnością bezglutenową.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.